Nina Táborská Rôzne Rôzne

OBRAZOM: Letná sezóna pomaly začína, mesto spustilo prvé fontány

V Bratislave sa v súčasnosti nachádza viac ako 140 fontán, z ktorých ale mnohé patria mestským častiam či súkromníkom. Mesto má pod sebou 41 fontán, z čoho funkčných je 36.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Letná sezóna pomaly začína, mesto spustilo prvé fontány
Foto: Štefan Puškáš / Zdroj: TASR

Atmosféru v Bratislave pred blížiacou sa letnou sezónou začínajú opäť spríjemňovať fontány. Hlavné mesto začalo so spúšťaním siedmich fontán, ako prvú z nich si mohli obyvatelia mesta a okoloidúci návštevníci vychutnať Maximiliánovu (Rolandovu) fontánu na Hlavnom námestí. „Týmto slávnostne otvárame letnú sezónu v Bratislave. Začiatkom sezóny je spustenie našich fontán, ktoré v lete ovlažujú návštevníkov, ale aj malých fontánok, z ktorých sa môžu počas horúcich letných dní okoloidúci napiť,“ uviedla hovorkyňa mesta Ivana Skokanová.

Okrem spomínanej Maximiliánovej (Rolandovej) fontány na Hlavnom námestí spustilo v piatok hlavné mesto aj Ganymedovú fontánu pred historickou budovou SND na Hviezdoslavovom námestí. K nim sa pripájajú aj ďalšie fontány, a to Fontána Planéta mieru na Hodžovom námestí, Fontána Žena s krčahom na Františkánskom námestí, Fontána Lev s erbom na Námestí SNP, Fontána Mária na Prechtlovej ulici v Ružinove a Fontána Vlna na Peknej ceste v Rači.

Do konca apríla, resp. začiatku mája by podľa hovorkyne mohli byť spustené aj zvyšné funkčné mestské fontány. „Aby sme zachytili letnú sezónu naozaj v plnej sile,“ doplnila Skokanová. Leto však budú podľa nej spríjemňovať aj pitné fontánky, ktoré by mali byť spustené do začiatku mája.

V Bratislave sa v súčasnosti nachádza viac ako 140 fontán, z ktorých ale mnohé patria mestským častiam či súkromným subjektom.

Hlavné mesto prostredníctvom svojej organizácie Generálny investor Bratislavy spravuje 55 takýchto zariadení. Ide o 41 fontán, 11 pitných fontánok a tri studne.

Funkčných mestských fontán je pritom 36, päť je dlhodobo nefunkčných, medzi nimi aj Fontána Družba na Námestí slobody. Spomedzi pitných fontánok je funkčných deväť. Zvyšné dve – Palugayova studňa na Zelenej ulici a Putto s rybou na Bielej ulici slúžia ako okrasné prvky.

Celková ročná spotreba vody vo funkčných fontánach je 15-tisíc metrov kubických vody. Voda vo veľkých fontánach je síce pitná, ale chemicky upravovaná, aby vydržala počas celej letnej sezóny.

OTESTUJTE SA: Poznáte bratislavské fontány?

Fontány
10
Galéria
Foto: Štefan Puškáš / Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM