Nina Táborská Rôzne

FOTO: Nový Starý most už v noci neprehliadnete

Najočakávanejší projekt Bratislavy sa blíži ku koncu. Hoci tak avizovalo mesto už pred niekoľkými mesiacmi, tie najviditeľnejšie kroky badať len tieto dni. Novým mostom včera po prvýkrát prešla električka, kolaudačné konania prebiehajú a most už osvetľuje Dunaj počas noci.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Nový Starý most už v noci neprehliadnete
Zdroj: TASR

Napriek tomu, že sa dokončenie stavby stále predlžovalo a vyskytlo sa niekoľko komplikácií, projekt 1. časti Nosného systému MHD do Petržalky sa podarilo dokončiť do 15. decembra 2015. Hoci je však Starý most hotový, Bratislavčania sa ním ešte tak skoro neprejdú. Teraz prebiehajú kolaudácie, ktoré predstavujú zložitý a dlhodobý proces.

Prvá kolaudácia týkajúca sa samotného objektu Starého mosta sa začala v polovici januára, následne sa podali návrhy na vydanie kolaudačného rozhodnutia aj na ostatné objekty. Podané sú už všetky žiadosti, Bratislava24.sk o tom informovala hovorkyňa mesta Ivana Skokanová. „Termíny ukončenia kolaudačných konaní sú závislé od zákonných lehôt a stanovísk dotknutých orgánov,“ vysvetlila.

Súčasťou kolaudačného konania je aj zapojenie mostného osvetlenia. Na Starom moste je použitých 772 moderných LED svietidiel. Z toho na osvetlenie samotnej električkovej trate je použitých 50 kusov závesných LED svietidiel. Osvetlenie realizovala spoločnosť Siemens na základe projektu. Použité sú 3 osvetľovacie sústavy. Spustenie osvetlenia Starého mosta súvisí s pokračujúcou kolaudáciou, most bude takto svietiť aj počas plnej prevádzky.

Okrem toho bola súčasťou kolaudácií aj oficiálne prvá testovacia jazda električky po moste (čítajte TU). Po viac ako polstoročí sa tak do Petržalky opäť dostala električka.

Základné technické parametre:

  • Celková dĺžka stavby: 2432 m
  • Celková dĺžka cestných komunikácií: 1741 m
  • Celková dĺžka samotného mosta: 465,4 m
  • Váha oceľovej konštrukcie: 6796 t
  • Počet pôvodných pilierov 6 + 2 opory, po rekonštrukcii 5 pilierov + 2 opory ( 2staré piliere zbúrané a nahradené jedným novým)
  • Štandardná šírka mosta s chodníkmi: 22,05 m
  • Šírka v miestach balkónov: 33,25 m
  • Celková výška konštrukcie mosta: 11,3 m
  • Celková plocha náterov konštrukcií: cca 90-tisíc m2
  • Počet zastávok električky: 4 (Štúrova, Viedenská, Bosákova a Jantárová)

Čítajte tiež: Najočakávanejšia stavba sa stala realitou. Prešli sme sa novým Starým mostom medzi prvými, ako vyzerá? Foto + video

Osvetlene nového Starého Mosta
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM