Kultúra Kultúra

OBRAZOM: Hviezdoslavovo námestie patrí od piatka Korunovačnému jarmoku dobových remesiel

Korunovačné slávnosti 2016 sa začali Korunovačným jarmokom dobových remesiel na Hviezdoslavovom námestí a Festivalom frankovky modrej a bratislavského vína 2016 na Primaciálnom námestí.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Hviezdoslavovo námestie patrí od piatka Korunovačnému jarmoku dobových remesiel
Zdroj: TASR

Bratislava sa vráti o takmer 300 rokov do minulosti. Cez víkend si totiž hlavné mesto pripomenie 275. výročie korunovácie Márie Terézie, najvýznamnejšej panovníčky, ktorá bola v Bratislave korunovaná.

Samotnému slávnostnému ceremoniálu, ktorý priblíži historický obrad a dejiny z 25. júna 1741, kedy bola Mária Terézia, najstaršia dcéra cisára Karola VI. korunovaná za uhorskú kráľovnú, bude predchádzať niekoľko tradičných sprievodných podujatí.

Od dnešného popoludnia až do nedele patrí Hviezdoslavovo námestie Korunovačnému jarmoku dobových remesiel a Festivalu frankovky na Primaciálnom námestí.

Hlavný program, obrad korunovácie, ktorý sa uskutoční po tradičnom korunovačnom sprievode od Viedenskej brány na Bratislavskom hrade, ulicami historického centra mesta, je pripravený podľa historických podkladov a po desiatich rokoch znovu bude v chráme, tentoraz v jezuitskom kostole.

Korunovačné žetóny

Po obrade korunovácie sa medzi ľud rozhodí 1000 kusov korunovačných žetónov Márie Terézie. Vyrazené sú v bronze v Mincovni Kremnica podľa originálu korunovačnej medaily Márie Terézie od jej rakúskeho medailéra Mathiasa Donnera.

Na Hviezdoslavovom námestí si budú môcť ľudia pochutiť na pečenom volovi i korunovačnom guláši, z Vtáčej fontány opäť potečie víno.

Čítajte aj: Umenie, zábava a aj troška tajomna. To je ponuka Bratislavského regiónu na najbližšie dni

Korunovačné slávnosti 2016
14
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM