Aktualizované Tomáš Stupavský Rôzne

Taxikári sa pred Hlavnou stanicou „vynašli". Využili medzeru v zákone a naďalej na obratisku parkujú

„Nekonečná pesnička“. Obratisko pred Hlavnou stanicou už viac nemá patriť taxikárom, no aj napriek tomu tí si našli spôsob ako so systémom vybabrať. Na obratisku stále parkujú a pritom žiadny zákaz neporušujú.

Ilustračný obrázok k článku Taxikári sa pred Hlavnou stanicou „vynašli". Využili medzeru v zákone a naďalej na obratisku parkujú
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Počas leta prebiehala rozsiahla rekonštrukcia na Námestí Franza Liszta. O úpravách priestoru pred Hlavnou stanicou sme vás mnohokrát informovali a opäť musíme podotknúť, že asi najvýraznejšou novinkou bola zmena organizácie dopravy.

V praxi to znamenalo, že pre vozidlá MHD boli vybudované nové odstavné plochy, tamojšie stredové parkovisko sa zúžilo, taxikári boli presunutí smerom nadol pod zastávky MHD a v neposlednom rade, došlo k úprave spomínaného obratiska, ktoré po novom slúži iba na krátke nastúpenie alebo vystúpenie.

Niekoľkokrát sme upozorňovali na problém, že aj napriek zákazu taxikári nerešpektujú pravidlá a neustále na obratisku nechávajú odstavené svoje vozidlá. Tí sa odvolávali na to, že návštevníci Bratislavy nemôžu ani vedieť, kde sa stanovištia taxíkov nachádzajú, keďže na stanici chýbajú informačné tabule.

Prečítajte si tiež: Obratisko pred Hlavnou stanicou má slúžiť iba na krátke zastavenie, no taxikári tam aj naďalej bez problémov parkujú

Situáciu pred Hlavnou stanicou sme neustále monitorovali a zdalo sa nám, že sa situácia zlepšila a taxikári už na obratisku nestávali v takom veľkom počte.

5-minútové intervaly

No najnovšie sme dostali tip od nášho čitateľa, ktorý nás upozornil na novú fintu taxikárov. Na obratisku môžete podľa pravidiel stáť maximálne 5 minút. Upozorňuje vás na to aj príslušná dopravná značka.

Ale taxikári si na tomto mieste vymysleli svoj systém, kedy sa v 5-minútových intervaloch striedajú tak, aby tam vždy aspoň dva taxíky stáli. Dokonca tam majú vraj aj svojho koordinátora. Priamo pred stanicou sme oslovili niekoľko taxikárov, ale nikto nám nechcel takúto informáciu potvrdiť.

Prečítajte si tiež: Taxikári neustále blokujú obratisko pred Hlavnou stanicou. Polícia ich však pokutovať nemôže

Na otázku, či je pravda, že taxikári pred stanicou rotujú v 5-minútových intervaloch a majú svojich koordinátorov sme sa spýtali predsedu občianskeho združenia Únia taxikárov z Bratislavy Ondreja Wenzla: „Taxikári jednoducho musia zarábať a hľadajú medzery, ako neporušovať zákon, tak preto tam stoja 5 minúť, čo je povolené a následne idú preč."

Pobúrení taxikári

Taxikári sú stále pobúrení tým, ako mesto ku ním pristupuje. „Nikde na svete sa nedeje to čo tu v Bratislave. Je zarážajúce, aby ľudia hľadali taxíky ďaleko od stanice. V iných mestách ich máte priamo pred vchodom. Navyše na stanici stále chýbajú viditeľné informačné tabule, ktoré by napovedali potencionálnym zákazníkom, kde majú taxíky hľadať. Teraz nové stanovištia ani len neuvidia, napríklad cez odstavené autobusy a trolejbusy,“ povedal Wenzl.

Podľa neho najväčšou chybou je, že magistrát odmieta s taxikármi komunikovať. Ak by bola stanovená pevná cena za taxislužby, nedochádzalo by k tomu, žeby taxikári obratisko blokovali a snažili sa tak za každú cenu zohnať si zákazníkov.

„Na hlavnej stanici sú umiestnené všetky vodorovné a zvislé dopravné značenia, ktoré usmerňujú vodičov a ktoré sa musia akceptovať a dodržiavať. Na hlavnej stanici je určených celkom 14 vyhradených miest pre vozidlá Cech TAXI. Po rekonštrukcii Predstaničného námestia v priebehu tohto leta došlo len k zmene polôh týchto miest, pričom v hornej časti stanice je vyhradených 6 miest a v dolnej 8 miest. Miesta, za ktoré mesto evidovalo nedoplatky na dani za užívanie verejného priestranstva, neboli po rekonštrukcii obnovené. Po novom slúži obratisko len na krátkodobé zastavenie vozidla," vyjadrila sa Katarína Kohútiková z magistrátu.

Taxíky miesta na obratisku opätovne nezískajú

„Pokiaľ má Únia Taxikárov záujem o vyhradenie miesta na hlavnej stanici, musí osloviť mesto so svojou žiadosťou o zriadenie stanovišťa taxislužby a mesto na základe posúdenia vydá rozhodnutie. Upozorňujeme však na to, že miesta určené na krátkodobé státie priamo v obratisku nie je možné opätovne určiť výhradne taxikárom, nakoľko v zmysle novej koncepcie sú tieto miesta určené pre všetkých, vrátane taxikárov, avšak na krátkodobé zastavenie," doplnila Kohútiková.

Zdá sa, že taxikári sa obratiska nechcú vzdať a stále hľadajú spôsoby, ako na tomto lukratívnom mieste môžu legálne zháňať nových zákazníkov.

Prečítajte si tiež: Mesto vs. taxikári: Nerešpektovanie pravidiel vs. nedostatok parkovísk pre taxíky

Taxíky pred Hlavnou stanicou
4
Galéria
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM