Eva Sládková Samospráva

Obnovený Propeler je stratový. Čo bude s legendárnou kaviarňou?

Legendárny Propeler opäť sprístupnili pre verejnosť pred pár mesiacmi, no návštevníci si doň veľmi cestu nenašli.

Ilustračný obrázok k článku Obnovený Propeler je stratový. Čo bude s legendárnou kaviarňou?
3
Galéria

Projekt slávneho architekta Emila Belluša dlhé roky chátral. Novej samospráve Starého Mesta sa kaviareň podarilo zrekonštruovať, no zdá sa, že očakávania, ktoré vkladala do tohto projektu sa zatiaľ nenaplnili.

Tisíce eur

„Finančná strata mestskej časti je v súvislosti s prevádzkou kaviarne niekoľko tisíc eur mesačne. Mnoho poslancov s tým nie je stotožnených, vieme si predstaviť, že tie peniaze by sa zišli inde. Napríklad na opravu ciest. Keby sme to ponúkli v obchodno-verejnej súťaži, mestská časť by mala financie z nájmu a mohol by to prevádzkovať podnikateľ z oblasti cestovného ruchu, ktorý by vedel, ako tam klientelu dostať,“ vraví miestny poslanec Starého Mesta Martin Gajdoš.

Legendárna loď

Ešte pred pár mesiacmi sa objavovali úvahy o tom, že spolu s kaviarňou by sa obnovila aj prevádzka legendárnej lode Propeler. To však neutiahne zo svojho rozpočtu ani mestská časť ani mesto. „V priestore som túžila vidieť “Danube point”, teda miesto kde by návštevníci aj Bratislavčania získali informácie o aktivitách na Dunaji. Staré Mesto sa rozhodlo pre iný koncept, avšak vyzerá to, že bude poskytnutý istý priestor aj pre zabezpečenie informačných služieb,“ vraví mestská poslankyňa, predsedníčka komisie cestovného ruchu pri mestskom zastupiteľstve Soňa Svoreňová.

Rozhodne anketa?

Inými slovami, „bijú“ sa tu dva koncepty. Snaha nechať využitie priestoru na súkromníka, ktorý určite nedovolí, aby bol projekt stratový, kontra projekt pod taktovkou samosprávy. Starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová však zatiaľ flintu do žita nehádže. „Po polroku prevádzky situáciu vyhodnocujeme a pripravujeme opatrenia. O prenajatí Café Propeler súkromníkovi neuvažujeme, pretože ide o priestor, ktorého využitie nevidíme iba ako kaviareň, ale aj ako miesto staromestských kultúrnych podujatí,“ povedala nám pani starostka, ktorá, chce celý priestor okolo kaviarne oživiť. Samospráva sa aktuálne v ankete pýta ľudí, čo by na Rázusovom nábreží radi videli. V hre sú kultúrne podujatia aj kolotoč. Hlasovať môžete TU.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM