Samospráva

Na Café Propeller pridajú repliku pôvodného nápisu

Svetelný nápis PROPELLER na budove na Rázusovom nábreží bude odkazom na architekta Emila Belluša, ktorý ju navrhol.

Ilustračný obrázok k článku Na Café Propeller pridajú repliku pôvodného nápisu
9
Galéria
Zdroj: Zuzana Aufrichtová FB

Replika pôvodného svetelného nápisu je ďalší príspevok mestskej časti Staré Mesto k zachovaniu odkazu architekta Emila Belluša, ktorý stojí za naprojektovaním zastávok propeleru na oboch stranách Dunaja.

„Projekt, ako súčasť aktivít na oživenie bývalej legendárnej stanice lodnej prepravy, je zameraný na vytvorenie miesta stretnutí pre turistov, návštevníkov aj obyvateľov Bratislavy. Kontinuálne nadviažeme aj na historický a kultúrny odkaz architektov, ktorí formovali tvár centrálnej mestskej časti,“ poznamenala starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová.

Bellušovo dielo

Budovu súčasného Café Propeller naprojektoval v roku 1931 architekt Emil Belluš ako zastávku lodného propeleru, ktorý premával zo staromestskej strany Dunaja na petržalskú, kde má svoju „skromnejšiu dvojičku“. Propeler fungoval v Bratislave 110 rokov, teda od roku 1893 do roku 2003. V tomto období bolo trvalo nasadených okolo sedem plavidiel, ďalšie vypomáhali prechodne.

Budovu na staromestskom nábreží neskôr do aktuálnej podoby upravil Ján M. Bahna. V minulosti bola viackrát rekonštruovaná, naposledy v druhej polovici roku 2019, keď prešla kompletnou rekonštrukciou nadväzujúcou na Bellušov odkaz.

Kaviareň

Café Propeller teraz funguje ako kaviareň a miesto pre kultúrne podujatia. Konajú sa tu tiež stretnutia starostky s občanmi. Priestor bývalej kaviarne v minulosti chátral, bol slabo využívaný, bol v prenájme a neposkytoval Starému Mestu služby, ktoré sa očakávali.

Obnove budovy a jej priestorov a prevádzkovaniu kaviarne v réžii mestskej časti predchádzali v minulosti dve obchodné súťaže na prenájom. Obe však neskôr zrušila, prvú krátko pred tým, ako sa malo otvárať 33 obálok s ponukami.

Chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia? Sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM