Alexandra Húsková Kultúra

Obnova Devína pokračuje, na sprístupnenie horného hradu si však ešte počkáme

Na národnej kultúrnej pamiatke hrad Devín pokračujú rekonštrukčné práce na znovu sprístupnení horného hradu verejnosti. Sprístupnenie horného hradu verejnosti je naplánované na jar budúceho roka, kedy by mali byť ukončené všetky práce.

Ilustračný obrázok k článku Obnova Devína pokračuje, na sprístupnenie horného hradu si však ešte počkáme
Foto: Marek Velček / Zdroj: Bratislava - Magistrát

Momentálne sa práce na Devíne zameriavajú na pamiatkovú obnovu hradobných konštrukcií. Po ich skončení sa v druhej polovici tohto roka začne s obnovou expozícií.

Dnešným dňom sa zároveň otvára sezóna pre návštevníkov hradu.

„Všetci si pamätáme, keď sa v roku 2010 musela zastaviť rekonštrukcia horného hradu pre nedostatok peňazí. Nikto vtedy nevedel, či sa horný hrad podarí sprístupniť pre verejnosť. Vďaka nórskym fondom, príspevku zo štátneho rozpočtu ale aj príspevku mesta, rekonštrukcia horného hradu môže pokračovať,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

„Preto som rád, že sme tieto peniaze získali z finančného mechanizmu EHP a Nórska a budeme môcť opäť sprístupniť horný hrad verejnosti. Je to totiž dôležitá národná kultúrna pamiatka, ktorá je vyhľadávaná ako turistami, tak aj návštevníkmi hlavného mesta,“ dodal primátor.

Prečítajte si aj: Primaciálny palác bude vysvietený na modro

Čo všetko sa opravuje?

Rekonštrukčné práce spočívajú v pamiatkovej obnove hradobných konštrukcií časti areálu tejto národnej kultúrnej pamiatky, ktorých súčasťou je sprístupnenie horného hradu, obnova komunikačného systému zo stredného hradu na horný hrad a stavebné úpravy na strednej a hornej terase.

Aktuálne sa ukončuje nadmurovanie dvojpriestorovej architektúry odkrytej archeologickým výskumom a práce súvisiace so spevnením plochy strednej terasy.

„Osadili sme hlavné nosné prvky oceľového schodiska na strednej terase a na spodnej časti hornej terasy. V súčasnosti sa pripevňujú zábradlia tvorené stĺpikmi, na ktoré bude prikotvená výplň s priebežným madlom,“ povedal riaditeľ mestskej organizácie Generálny investor Bratislavy Vladimír Gašperák.

„Od druhej polovice tohto roka začneme s obnovou expozície v podzemných jaskynných priestoroch hradného brala. Vzhľadom na charakter prác a súvisiacu prípravu expozície, sa budú môcť návštevníci NKP hrad Devín dostať na horný hrad a navštíviť muzeálnu expozíciu v podzemných jaskynných priestoroch hradného brala v apríli budúceho roka,“ povedal riaditeľ Múzea mesta Bratislavy Peter Hyross.

Múzeum mesta Bratislavy sa bude podieľať na realizácii obnovenia expozícií.

Projekt „NKP hrad Devín – sprístupnenie horného hradu verejnosti“ sa realizuje v rámci programu Ochrana a revitalizácia kultúrneho a prírodného dedičstva a podpora diverzity v kultúre a umení financovanom z finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru a Nórska, pričom 85 percent nákladov je hradených prostredníctvom grantu EHP a Nórska (z toho 15 percent nákladov tvorí štátny rozpočet) a zvyšných 15 percent nákladov je spolufinancovaných Hlavným mestom SR Bratislava.

Celková hodnota projektu je 399 729 EUR.

Prečítajte si aj: Na Devíne chcú osadiť vlajku. Hrad ožije slovenskými farbami

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM