Alexandra Húsková Kultúra

Na Devíne chcú osadiť vlajku. Hrad ožije slovenskými farbami

Hrad Devín vidia návštevníci Bratislavy ako prvý monument pri príchode po Dunaji. Doteraz na ňom slovenská štátna vlajka neviala. Bratislavský okrášľovací spolok navrhol osadenie vlajky na citadele hradu, ktorá by sa mohla využívať aj pri rôznych príležitostiach.

Ilustračný obrázok k článku Na Devíne chcú osadiť vlajku. Hrad ožije slovenskými farbami
Zdroj: TASR

Za Rakúsko-Uhorska sa z Devína na Dunaj pozerala vyše 20-metrová socha uhorského kniežaťa Arpáda. Obelisk bojovníka po 1.svetovej vojne a vyhlásení Československého štátu odstránili. Počas 2. svetovej vojny zaujala na hrade miesto vlajka „tretej“ ríše a následne sa tam ocitla stalinská vlajka.

V súčasnosti sa pracuje na rekonštrukcii horných častí hradu Devín a ich sprístupnení verejnosti. Aktivisti z Bratislavského okrášľovacieho spolku (BOS) navrhli osadenie štátnej vlajky na citadele vynovenej časti.

„Navrhujem osadenie štátnej vlajky SR na najvyššom bode hradu Devín, na citadele, odkiaľ bude najlepšie viditeľná,“ uviedol riaditeľ BOS Maroš Mačuha s tým, žeby osadenie spolok aj zrealizoval.

Technicky by bola vlajka osadená na jeden jednoduchý kovový stožiar s výškou cca 7 až 10 metrov, ktorý by bol pevne zapustený do kamenného podložia.

Keďže citadela Devína sa v najbližších mesiacoch generálne rekonštruuje, BOS navrhuje dočasné umiestnenie stožiara s vlajkou na horné nádvorie. „Výhodou tohto umiestnenia by bola dostupnosť vlajky pre väčšie zhromaždenia na rozsiahlom hornom nádvorí a možnosť jej vztýčenia či inej manipulácii pri slávnostných príležitostiach,“ priblížil Maroš Mačuha.

Z Rakúskej strany vyzerá hrad podľa BOS opustene, umiestnenie vlajky by stavbu oživilo. „Najčastejšie sa v Európe na hradoch objavujú vlajky štátu, nakoľko veľká časť týchto pamiatok je v opatere štátu a štátnych inštitúcií, podobne ako aj v prípade Devína,“ podotkol Maroš Mačuha.

Osadenie stožiara je momentálne na posúdení na riaditeľstve Múzea mesta Bratislavy a Krajského pamiatkového úradu.

Vhodným termínom na slávnostné uvedenie tohto nového prvku hradu by podľa Maroša Mačuhu mohli byť Národné slávnosti na Devíne, ktoré organizuje Matica Slovenská v spolupráci s Bratislavským samosprávnym krajom 24. apríla 2016.

Prečítajte si aj: Staré Mesto chce zrevitalizovať Židovskú ulicu. Má tu vzniknúť pešia zóna

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM