Rôzne

Objavte tajný život rastlín! S pomocou novej aplikácie sa môže stať bádateľom každý

Vďaka projektu "Tajný život mesta" spoznáte rozmanitosť rastlín, ktoré vám rastú pod oknami a doteraz ste si ich krásu a jedinečnosť možno nevšimli.

Ilustračný obrázok k článku Objavte tajný život rastlín! S pomocou novej aplikácie sa môže stať bádateľom každý
Zdroj: tajnyzivotmesta.sk

Ak patríte k tým, ktorí radi bádajú a spoznávajú život a prírodu okolo seba, určite vás zaujme nová aplikácia Pl@ntNet. Do projektu, ktorý ju pomáha dotvoriť, sa zapojili aj žiaci bratislavských škôl. Aplikácia, ktorú si môžete nainštalovať do mobilného telefónu alebo tabletu, vám otvorí nové obzory. Z neznámych rastlín sa zrazu stanú kvetinky s príbehom a zaujímavými vlastnosťami.

Vytiahla deti do prírody

„Projekt podporuje prirodzenú zvedavosť detí, vytiahne ich do prírody a ony tak budú môcť spoznať novú, neprebádanú časť svojho mesta či obce. Dostanú priestor aj na zapojenie svojej fantázie a originality pri prezentovaní svojich nových poznatkov verejnosti formou informačnej kampane,“ priblížila pred štartom projektu Ivana Poláčková, koordinátorka projektu z Centra environmentálnej a etickej výchovy Živica.

Pl@ntNet je obrazová aplikácia na identifikáciu rastlín, ktorú vytvorili vedci z francúzskych výskumných organizácií (Cirad, INRA, Inria a IRD) zo siete Tela Botanica. Táto bezplatná aplikácia pomáha identifikovať druhy rastlín z fotografií na základe softvéru pre vizuálne rozpoznanie. Počet druhov a množstvo obrázkov použitých aplikáciou sa vyvíja so zapojením sa používateľov do projektu.

Aplikácia neumožňuje identifikáciu okrasných rastlín. Najlepší výsledok sa dosiahne s fotkou, na ktorej je iba jeden rastlinný orgán (list, kvet, plod…) Keď aplikácia správne identifikuje rastlinný druh, môžete sa zapojiť do projektu zdieľaním svojho pozorovania. Odoslané pozorovania budú kontrolované odborníkmi a v prípade zhody schválené a zaradené do databázy.

V júli sa sa síce 1. časť projektu končí, ale v septembri pokračuje „Tajný život mesta 2“. Deti môžu rastliny fotografovať a posielať do aplikácie aj počas prázdnin.

Príďte aplikáciu otestovať

Aplikáciu Pl@ntNet môžete otestovať v utorok 1. augusta 2017 o 10.00 hod. pred kaviarničkou pri Horárni v Horskom parku (Lesná ulica č. 1) v Bratislave. Čaká vás ukážka praktického využitia mobilnej aplikácie, ktorú od začiatku roku 2017 napĺňali fotkami rastlín deti z 50 škôl z celého Slovenska. Príďte si vyskúšať ako aplikácia funguje a objavte tajný život rastlín vo svojom meste! Mobilnú aplikáciu vám priamo v teréne predstavia učitelia a žiaci zapojení do projektu.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM