Samospráva

Petržalka je plná kvetov. Vďaka mestskej časti aj obyvateľom sú ulice sídliska krajšie

Bratislavské sídliská už nie sú šedivé a smutné. Okrem novozateplených fasád ich rozveseľujú farbami hýriace kvetinové predzáhradky.

Ilustračný obrázok k článku Petržalka je plná kvetov. Vďaka mestskej časti aj obyvateľom sú ulice sídliska krajšie
12
Galéria
Zdroj: MČ Petržalka

Predzáhradky sú malé oázy nehy, z ktorých sa dá vyčítať temperament človeka, ktorý sa o záhradku stará. Mestská časť Bratislava-Petržalka každoročne podporuje aktivity svojich obyvateľov v súvislosti so skrášľovaním životného prostredia.

Rozkvitli nové záhony

Mestská časť aj počas minulého roka spolupracovala s obyvateľmi pri revitalizácii predzáhradiek. Pri obytných domoch tento rok rozkvitli nové záhony trvaliek, okrasných kríkov a zazelenali sa trávnikové plochy.

„V minulom roku sme kompletne zrealizovali predzáhradky v jedenástich lokalitách Petržalky“, povedala vedúca oddelenia životného prostredia Zuzana Juhásová. Projektom Petržalské predzáhradky sa mestská časť snaží zveľadiť okolie bytových domov, ktoré sú už väčšinou krásne zrekonštruované a chýba už len tá posledná bodka – pekne a moderne upravená zeleň.

„V rámci tohto úspešného projektu sme tento rok kompletne pripravili už ďalšie dva návrhy a som veľmi vďačný, že Petržalčania sa o tieto skrášľujúce prvky príkladne starajú“, pochválil aktívnu účasť obyvateľov a úspešnú spoluprácu s nimi starosta Vladimír Bajan.

Cieľom projektu je vytváranie pozitívneho vzťahu k okolitému prostrediu a vnímaniu zelene ako výrazného mestotvorného prvku. „Aj najmladšia generácia sa od nás už od útleho veku učí, že prostredie, v ktorom žije, má byť esteticky upravené“, myslí si projektantka Eva Čevelová.

Obyvatelia si stále môžu podať žiadosť na úpravu predzáhradky pred svojim domom. Pokyny, ako postupovať, nájdete TU.

Je vaša predzáhradka ozdobou ulice? Pochváľte sa fotografiou
12
Galéria
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM