KAW Správy Samospráva

Do Bratislavy bez státia v zápche: V Ivanke pri Dunaji otvorili nové záchytné parkovisko

S výstavbou sa začalo minulý rok v októbri. Parkovisko sa teda budovalo aj v neľahkých časoch poznamenaných pandémiou COVID 19.

Ilustračný obrázok k článku Do Bratislavy bez státia v zápche: V Ivanke pri Dunaji otvorili nové záchytné parkovisko
9
Galéria

Každý, kto denne cestuje do jednej z obcí južne od Bratislavy, zažíva husté zápchy a dlhé kolóny. Hodiny strávené v aute sú mrhaním času a mnohí uvažujú, ako situáciu zmeniť. Ideálne je presadnúť na vlak, čo však nie je jednoduché, ak v tej ktorej obci nie je záchytné parkovisko.

Auto vás počká na parkovisku

Obyvatelia Ivanky pri Dunaji majú od včera (1.7.) o starosť menej. Auto totiž môžu pohodlne odstaviť na novom parkovisku a do hlavného mesta sa presunúť vlakom.

Nové parkovisko postavili železničnej zastávke. Je rozdelené Nádražnou ulicou na ľavé so 78 parkovacími miestami a pravé parkovisko s 80 parkovacími miestami. Nezabudlo sa ani na parkovacie miesta vyhradené pre imobilné osoby. Parkovisko je oplotené a obe krídla parkoviska sú vybavené bezpečnostným kamerovým systémom a verejným osvetlením.

Parkovisko má kapacitu 158 parkovacích miest a súčasťou je aj stojisko pre 80 bicyklov.

Nové priestor pre autá slávnostne otvorili v stredu 1.7. Podujatia sa zúčastnili aj predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba a zástupca starostu obce Ivanka pri Dunaji ako aj zástupca zhotoviteľa stavby. “Veľmi sa teším, že dnes otvárame v kraji nové záchytné parkovisko. Nedávno sme takto otvorili záchytné parkoviská i prestupné terminály vo Svätom Jure, v Pezinku, Šenkviciach a v Malackách," povedal po slávnostnom otvorení župan Juraj Droba.

Zaparkujete zadarmo

Prístup z parkoviska ku nástupištiam je riešený dvomi spôsobmi, a to v podobe prístupového chodníka, ktorý okrem iného slúži aj ako bezbariérový prístup k železničnému nástupisku pre imobilných cestujúcich a krytým schodiskom. Pre lepšiu informovanosť cestujúcich sú k dispozícii 4 informačné tabule, ktoré zobrazujú odchody vlakov a sú situované smerom k obom stranám parkovísk alebo umiestnené priamo nástupištiach. Zaparkovať tam môžete bez platenia.

S výstavbou sa začalo minulý rok v októbri. Parkovisko sa teda budovalo aj v neľahkých časoch poznamenaných pandémiou COVID 19. Celkové výdavky na projekt financovaný z fondov EÚ (OP Integrovaná infraštruktúra) predstavujú viac ako 1,7 milióna eur. Investíciu realizujú Železnice Slovenskej republiky s cieľom zvýšenia prepravy cestujúcej verejnosti prostredníctvom železničnej dopravy a odľahčenia cestnej siete do hlavného mesta. Bratislava24 o tom informovala hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky Ria Feik Achbergerová.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM