Rôzne

Obchodný dom Dunaj čaká rekonštrukcia. Investor plánuje aj nadstavovať

Legendárny bratislavský obchodný dom by onedlho mohol zmeniť tvár. Spoločnosť CTP Invest SK plánuje budovy zrekonštruovať a čiastočne zmeniť ich zameranie.

Ilustračný obrázok k článku Obchodný dom Dunaj čaká rekonštrukcia. Investor plánuje aj nadstavovať
7
Galéria

Mnohí ste možno nevedeli, že obchodný dom Dunaj sa pôvodne volal Brouk a Babka. Do prevádzky ho uviedli už v roku 1936 a jeho otvorenie spôsobilo na Námestí SNP nevídané tlačenice. Išlo totiž o prvé moderné nákupné centrum v Bratislave. V časoch, kedy bol najobľúbenejším miestom nielen nákupuchtivých žien, bol jediným miestom, kde sa dali zohnať všakovaké módne vychytávky.

Dlhé roky boli priestory obchodného domu neustále plné. Až s príchodom súčasných moderných obchodných centier jeho popularita klesala. V roku 2000 vyhlásili budovu obchodného domu Dunaj za národnú kultúrnu pamiatku.

Plán rekonštrukcie

Zámer zrekonštruovať objekty obchodného domu mali v pláne už predchádzajúci majitelia. Z ich plánov však vždy zišlo. V súčasnosti prichádza s novým zámerom spoločnosť CTP Invest SK, ktorá sa stala majiteľom budov v roku 2015. „Východiskom pre rekonštrukciu bude jeho stav z roku 1936 – v maximálnej miere pôjde o zachovanie a obnovenie častí a prvkov, ktoré boli pri jeho neskorších prestavbách poškodené,“ píše sa v zámere spoločnosti CTP.

V staršej šesťpodlažnej budove majú na základe zámeru vzniknúť obchodné priestory a kancelárie. Podľa informácií portálu reality.etrend.sk má pribudnúť aj nové schodisko a výťah.

Nadstavba

Druhú novšiu budovu, ktorú otvorili v roku 1985, plánuje spoločnosť nielen zrekonštruovať, ale aj nadstavovať o jedno podlažie. Na siedmom a pristavenom ôsmom má pritom vzniknúť priestor pre bytové jednotky. Zámer počíta s desiatimi bytmi a tromi ateliérmi.

Zároveň majú byť na prvom až treťom podlaží umiestnené obchodné priestory, na piatom až šiestom bude sídliť administratíva. Investor zatiaľ nemá presný termín, kedy by chcel začať s rekonštrukciou. Ako uvádza realitný portál, mohlo by to byť do dvoch rokov.

Zdroj: YouTube.com
Obchodný dom Dunaj
7
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM