Rôzne

Obavy z kolapsu dopravy pri výstavbe obchvatu v Bratislave stále pretrvávajú

Podľa ružinovského poslanca Chrena sa dopravné komplikácie v okolí mimoúrovňovej križovatky Prievoz nevyriešia ani dostavbou obchvatu.

Ilustračný obrázok k článku Obavy z kolapsu dopravy pri výstavbe obchvatu v Bratislave stále pretrvávajú
9
Galéria
Zdroj: TASR

Hoci so spustením prestavby mimoúrovňovej križovatky Prievoz ráta stavebník bratislavského obchvatu v horizonte niekoľkých týždňov, mesto a ani jeho obyvatelia zatiaľ nedisponujú dostatočnými a dôveryhodnými informáciami, ktoré by ich ubezpečili, že negatívne dopady dopravných obmedzení budú minimalizované. V relácii spravodajskej televízie Tablet.TV Mesiac v Bratislave to povedal Martin Chren, poslanec mestského zastupiteľstva za Ružinov – mestskej časti, ktorej sa prestavba križovatky dotkne najviac.

Dopravný kolaps

„Pokiaľ viem, dodnes nie sú schválené obchádzkové trasy, dodnes ani nevieme, ako to bude celé trvať, len to, že to bude rozdelené na etapy. Ale ako potrvá tá prvá, počas ktorej sa zrušia výjazdy na Prístavný most a Prístavnú ulicu, to stavebník doteraz nepovedal,“ upozornil Chren.

Za obrovskú chybu považuje to, že sa s takouto rekonštrukciou nezačalo v letných mesiacoch, počas nižšej frekvencie premávky. Obáva sa, že práve v jesenných mesiacoch a období pred Vianocami, keď sú na obchvate a v okolí Prístavného mosta najväčšie zápchy, hrozí tento rok skutočný dopravný kolaps.

Poslanec Tomáš Korček, zastupujúci v bratislavskom parlamente Nové Mesto si uvedomuje, že ak by sa naplnila takáto hrozba, znamenalo by to veľký problém pre priepustnosť dopravy v celom meste. Verí preto, že opatrenia, ktoré avizoval stavebník, vrátane návrhu obchádzkových trás či predĺženia zeleného intervalu na križovatkách, ktoré sú súčasťou obchádzok, splnia svoj účel. „Ako právnik neviem posúdiť, či sú tie opatrenia naozaj dostatočné, dúfam len, že tie dopady na cestujúcu verejnosť budú naozaj čo možno najmenšie,“ povedal.

Električková trať

Chren v tejto súvislosti ešte pripomenul, že dopravné komplikácie v okolí mimoúrovňovej križovatky Prievoz sa nevyriešia ani dostavbou obchvatu. Upozornil pritom na to, že aj po dokončení novej diaľnice sa ľudia z juhovýchodného okolia hlavného mesta budú dostávať do Bratislavy cez husto zastavanú polyfunkčnú zónu Chalúpkova-Landererova. „Ak neprijmeme zásadné opatrenie, a tým je nová električková trať v tejto oblasti, hrozí nám totálny dopravný kolaps,“ varoval.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM