Rôzne

Za týmito dverami dostávajú zničené rastlinky druhú šancu na život a nechcené nový domov

Občas sa nám stane, že sa o rastlinku nestaráme ukážkovo, alebo jej nevyberieme vhodné miesto v byte, a tak pomaly vädne. Pomôcť by jej mohla regenerácia v Oáze.

Ilustračný obrázok k článku Za týmito dverami dostávajú zničené rastlinky druhú šancu na život a nechcené nový domov
6
Galéria
Zdroj: Stará tržnica

V tajomnom sklenníku v Starej tržnici vzniklo koncom minulého roka centrum, kde dostávajú zničené rastlinky druhú šancu na život a nechcené nový domov. O pobyt v Oáze je taký veľký záujem, že nové rastlinky aktuálne neprijímajú.

Nový domov pre rastlinky

Oáza v Starej tržnici sa stala domovom mnohých nechcených rastlín, ktoré by za „normálnych“ okolností skončili na smetisku. Končia tu rastlinky, o ktoré sa ich majitelia už ďalej nevedia alebo nechcú postarať.

Do Oázy sa niektoré rastliny vozia aj iba zregenerovať. Občas sa nám totiž stane, že sa o rastlinku nestaráme ukážkovo, alebo jej nevyberieme vhodné miesto v byte, a tak pomaly vädne. V presvetlenej Oáze takýmto rastlinkám pomáhajú vzchopiť sa ľudia z Aliancie Nová Tržnica v spolupráci s botanikom z Botanickej záhrady. Po „rehabilitačnom pobyte“ sa rastlinky vracajú späť k svojim majiteľom.

Oáza je však momentálne plne „obsadená“ a aktuálne nové kvietky neprijímajú. Nie je ich kam uložiť. To by sa ale mohlo čoskoro zmeniť. V pláne je priestory pre rastlinky rozšíriť a pomáhať aj naďalej.

Knižnica v oáze pokoja

V budúcnosti by v zelenej oáze mohla vzniknúť aj knižnica. Oáza bude fungovať ako oddychový priestor nielen pre rastlinky, ale aj pre nás. Ambíciou autorov projektu je vytvoriť tu komunitný priestor s knihami z oblastí botaniky, gastronómie či urbanizmu. Ak sa vám nejaké nadbytočné povaľujú doma, môžete ich darovať do knižnice.

Oázu môžete navštíviť napríklad počas čajových degustácií, ktoré Stará tržnica pravidelne organizuje.

Oáza v Starej tržnici
6
Galéria
Zdroj: Stará tržnica

Ak chcete dostávať pravidelný prísun aktualít z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM