Rôzne Správy

Nový zákon by mal umožniť nebratislavčanom platiť dane v Bratislave bez zložitého prihlásenia trvalého pobytu

Myšlienka zmeny zákona je z dielne kandidáta na primátora Bratislavy M. Valla. Ide o zavedenie daňovej rezidencie občanov podľa toho, kde reálne žijú, pracujú.

Ilustračný obrázok k článku Nový zákon by mal umožniť nebratislavčanom platiť dane v Bratislave bez zložitého prihlásenia trvalého pobytu
Zdroj: TASR

Novelu zákona o hlásení pobytu občanov SR a registri obyvateľov SR predloží na najbližšiu schôdzu parlamentu nezaradený poslanec Jozef Mihál spolu s ďalšími predkladateľmi. Podstatou návrhu je zmena princípu rozdelenia podielových daní mestám a obciam a zavedenie daňovej rezidencie občanov. Uviedol to v stredu na spoločnej tlačovej besede s kandidátom na primátora Bratislavy Matúšom Vallom.

Zavedenie daňovej rezidencie

Ide o zavedenie daňovej rezidencie občanov podľa toho, kde reálne žijú, pracujú. Ak by občan chcel, tak by na mestskom alebo obecnom úrade vyplnil oznámenie o tom, že je daňový rezident príslušnej samosprávy. „Napríklad, že žije v Bratislave, a to by malo prednosť pred tým, kde má trvalý pobyt," vysvetlil Mihál, ktorý je podpredsedom mimoparlamentnej strany Spolu – občianska demokracia. Uviedol, že myšlienka zmeny zákona je z dielne kandidáta Valla, ktorú dopracovali.

Pri najbližšom delení podielových daní by tých asi 300 eur, ktoré sa platia na občana, išlo do rozpočtu hlavného mesta, a malo by sa to týkať aj jeho rodiny, dodal Mihál. Zdôraznil, že by išlo o spravodlivejšie rozdelenie podielových daní. V prípade Bratislavy by jej rozpočet mohol získať odhadom ročne viac o 39 miliónov eur, priblížil poslanec.

Vallo ďalej konštatoval, že v hlavnom meste je denne o 130-tisíc ľudí viac, ako uvádzajú oficiálne údaje o trvalom pobyte. Počet žiadostí o prihlásenie na trvalý pobyt, ktoré zaevidovali bratislavské mestské časti za sedem mesiacov tohto roka, bol vyše 9800, uviedol.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM