Rôzne Správy

Nový COVID automat: TAKTO sa od pondelka zafarbí Bratislavský kraj. Polepšili sme si?

Od pondelka vstupuje do platnosti nový COVID automat. Bratislavský kraj opäť celý žiari žltou farbou.

Ilustračný obrázok k článku Nový COVID automat: TAKTO sa od pondelka zafarbí Bratislavský kraj. Polepšili sme si?
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Od budúceho pondelka (28. 6.) bude podľa COVID automatu v druhom stupni ostražitosti šesť okresov. V prvom stupni ostražitosti ich bude 46. V stupni monitoring bude 27 okresov.

Bratislavský kraj si v novom týždni ani nepolepšil, ani nepohoršil. Všetky okresy, teda Bratislava I.-V., Malacky, Pezinok aj Senec, sa opäť zafarbili žltou farbou. Čo to presne znamená?

Rúška

V 1. stupni ostražitosti (žltá) je v interiéroch povolené nosiť namiesto respirátora rúško (šatku, šál) a je povinné nosiť rúško na hromadných podujatiach v exteriéri.

Obchodné domy

Vo všetkých okresoch sa ruší povinnosť merať teplotu pri vstupe. Nie je potrebný ani negatívny test pri vstupe. Konzumovať jedlá a nápoje v obchodných domoch je možné v okresoch v oranžovej, žltej a zelenej farbe.

Reštaurácie

V žltých okresoch (platí to pre Bratislavský kraj) je otvorené s dodržaním pravidla 6 osôb pri stole alebo osoby z jednej domácnosti pri stole v interiéri a rozostupmi 2 metre medzi stolmi.

Kapacitné obmedzenie jedna osoba na 15 štvorcových metrov sa nevzťahuje na prevádzky v prvom stupni ostražitosti (zelená, žltá). Pre niektoré druhy prevádzok sú stále v platnosti iné druhy kapacitných obmedzení, napríklad maximálny počet osôb pri stole v prevádzkach verejného stravovania.

Ako ďalej vyplýva z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, o ktorej informovala hovorkyňa úradu Daša Račková, v zariadeniach verejného stravovania sa podmienka dvojmetrového rozstupu medzi stolmi vzťahuje len na interiér.

Hromadné podujatia

V žltých okresoch sú hromadné podujatia povolené s kapacitou na sedenie v interiéri 50% (max. 250 osôb) a v exteriéri 75% (max. 500 osôb). Kapacita na státie v interiéri je 100 osôb a v exteriéri 250 osôb

V oranžovom okrese platí sedenie v interiéri do 25 percent kapacity, maximálne 250 osôb; exteriér: do 50 percent kapacity, maximálne 500 osôb. Stáť v interiéri môže do 50 osôb, v exteriéri do 100 osôb.

V prípade hromadných podujatí, na ktorých je povinný negatívny test na ochorenie COVID-19 nie starší ako 12 hodín, po novom od pondelka platí okrem antigénových a RT-PCR testov aj LAMP test. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR k hromadným podujatiam.

Ako ďalej uviedla, povinnosť preukázať sa negatívnym výsledkom testu možno nahradiť potvrdením o očkovaní. Ročná výnimka sa bude vzťahovať na zaočkované osoby minimálne 21 dní po podaní prvej dávky vakcíny. V prípade neabsolvovania druhej dávky dvojdávkovej vakcíny bude možné nahradiť negatívny test maximálne 90 dní od podania prvej dávky.

V prípade, že zaočkovaná osoba prekonala ochorenie COVID-19 počas 180 dní pred podaním prvej dávky vakcíny, výnimka je platná 12 mesiacov po očkovaní.

Plavárne, aquaparky

V žltých okresoch je sú wellness, aquaparky a kúpele povolené s dodržaním podmienky max. 50% kapacity na 1 sektor resp. max. počet osôb do 500. Potrebný negatívny antigénový test, nie starší ako 24 hodín, alebo RT-PCR/LAMP test nie starší ako 72 hodín, nepotrebujú ho deti do 10 rokov (pri aquaparkoch iba do vnútorných priestorov prevádzky).

V bazénoch a na plavárni je povolená prevádzka s maximálnym obsadením 50% z celkovej kapacity.

Kúpaliská

Povolené s maximálnym obsadením 50% z celkovej kapacity. Od štvrtka 17. júna zrušila povinnosť prekrytia horných dýchacích ciest na kúpaliskách. Týka sa to interiérov aj exteriérov, bez ohľadu na farbu okresu podľa Covid automatu.

Prekrytie horných dýchacích ciest RÚVZ Bratislava odporúča na miestach, kde sa zhromažďuje väčšie množstvo ľudí, napríklad brána pri vstupe, pri pokladni, pri predaji občerstvenia, priestory hygienických zariadení a podobne.

Múzeá a galérie

V lepších okresoch, teda vo všetkých okresoch Bratislavského kraja, sa povoľujú skupinové prehliadky s dodržaním podmienky maximálneho počtu 30 osôb.

Fitness centrá

Žlté okresy môžu mať vo fitkách 30 zákazníkov alebo 1 zákazník na 15 m2.

Stalo sa v Bratislave

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM