Rôzne Správy

Novostavby v Bratislave sú nehorázne drahé: Ktorým smerom sa pohne ich cena v blízkej dobe?

Ročne v metropole Slovenska pribudne v priemere okolo 2 500 nových nehnuteľností.

Ilustračný obrázok k článku Novostavby v Bratislave sú nehorázne drahé: Ktorým smerom sa pohne ich cena v blízkej dobe?
Foto: Katarína Winklerová / Zdroj: Dnes24.sk

Nových bytov je v metropole Slovenska stále málo a zmenu neprinesie ani tento rok. Uviedla to bratislavská realitná kancelária HERRYS. Stále vysoký záujem o bývanie však v kombinácii s nedostatočnou ponukou spôsobia, že ceny novostavieb budú naďalej rásť.

Bytov je málo

Po celý vlaňajšok bola situácia na trhu s bratislavskými novostavbami rovnaká. Podľa údajov realitnej kancelárie menej bytov ako vlani pribudlo za posledné obdobie len v roku 2018 a predtým v roku 2012. Ročne v metropole Slovenska pribudne v priemere okolo 2500 nových nehnuteľností. „Situácia tak neodráža skutočnú potrebu zo strany ľudí,“ podotkla kancelária.

V závere roka 2020 pribudlo v porovnaní s posledným kvartálom 2019 v Bratislave o 200 bytov viac. Celkovo bolo na konci roka v Bratislave voľných takmer 2-tisíc bytov, najviac v Ružinove. Klesajúci trend v ponuke sa podľa kancelárie pravdepodobne nezastaví ani tento rok a pomer dokončených bytov v novostavbách ostane na historickom minime.

Drahé novostavby blízko centra

Záujemcov o nehnuteľnosti v novostavbách je však stále dostatok, kancelária to pripisuje aj nedostatočnej alternatíve v podobe ponuky starších bytov. „Ak sa pozrieme na rezidenčné projekty, ktorých predaj sa začal v poslednom kvartáli minulého roku, dnes majú vypredaných takmer 40 % bytov,“ vyčíslil zakladajúci partner kancelárie Filip Žoldák. Napriek tomu však trh zaznamenal medziročný pokles predaných bytov o takmer 35 %. Menej bytov ako v roku 2020 sa predalo naposledy v roku 2012.

Žoldák pripomenul, že za rok 2020 vzrástli ceny nových bratislavských nehnuteľností o vyše 11 %. Očakáva, že bratislavské novostavby budú dražieť aj naďalej. Priemerné ceny potiahnu nahor aj nové projekty v atraktívnych častiach metropoly Slovenska, ako je napríklad nové centrum v okolí budúcej autobusovej stanice. Žoldák očakáva, že v nasledujúcom období bude rásť aj počet investične kúpených bytov.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM