ESL Správy Samospráva

Novomešťania dostali netradičných susedov. Na strechu tržnice sa nasťahovali mestské včely

Včiel sa netreba báť, sú pokojné a už niekoľko generácií šľachtené. Pochádzajú od včelára Dušana Geschwandtnera zo Včelej farmy Orešany.

Ilustračný obrázok k článku Novomešťania dostali netradičných susedov. Na strechu tržnice sa nasťahovali mestské včely
9
Galéria

Na streche Tržnice na Trnavskom mýte teda pribudli 4 úle, čo je dovedna asi 100-tisíc včiel. Osadili ich tam nadšenci z Novomestského okrášľovacieho spolku v spolupráci s Ekopodnikom Bratislava – Nové Mesto a miestnymi poslancami.

Dobré susedy

„O včielky sa budeme pravidelne starať a prinášať vám aktuálne informácie o ich živote, význame a prínose pre prírodu a ľudí,“ vraví miestny a mestský poslanec za Nové Mesto Tomáš Korček, ktorý dodáva, že včely nikdy bezdôvodne neštípu a tak sa ich susedstva nemusí nik obávať.

„Ony si len plnia svoju organizovanú prácu a zbierajú pre seba a svoju kráľovnú med. Každá včielka vždy trafí do svojho úľa, vďaka jedinečnej navigácii, ktorú im nadelila matka príroda. Nezaujímajú sa o naše potraviny, na ľudí bezdôvodne a agresívne neútočia, pokiaľ ich neprovokujeme v blízkosti úľa, čo sa na streche Tržnice nemôže stať,“ ubezpečuje Tomáš Korček.

Kvalita života

Takéto včelie úle v mestách sú stále populárnejšie. V Bratislave ich máme už napríklad v Karlovej Vsi, v záhrade Prezidentského paláca a aj inde. Podobne pribúdajú i v európskych metropolách. „Prinášajú zmenu v chápaní ochrany biodiverzity a obohacujú mestské prostredie. Nájdeme ich dnes na strechách budov, sídiel inštitúcií, obchodných domoch, či aj škôl v Londýne, Oslo, Paríži, či vo Viedni,“ vravia nadšenci s Novomestského okrášľocvacieho spolku.

Kvalitný med

Včely sú chované v meste aj za účelom získavania netradičných druhov medu. Mestský med vďaka rozmanitosti rastlín, na ktoré v meste včielky lietajú, je chuťovo bohatý a rovnako zdravotne bohatý na antibakteriálne a antimikrobiálne látky. Konzumácia lokálneho medu môže pomôcť aj alergikom, pre vysoký obsah peľu, ktorý včely zbierajú z miestnych rastlín. Malými dávkami v mede a jeho konzumáciou si vybudovávajú voči nim odolnosť.

Štvrtočné prebúdzanie 😅 u včielok ❤🐝❤ Majú ale na nás krásny výhľad, však? 🌞🌼😊

Posted by Bratislavské včely on Wednesday, August 26, 2020
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM