Eva Sládková Rôzne Správy

Na Železnej studienke sa pasú koníky. Pribudne tam minizoo?

Ak chodíte s deťmi radi do prírody, možno ste si všimli, že pri bývalej reštaurácii Snežienka pribudli kone, ktoré nadchýnajú najmä deti.

Ilustračný obrázok k článku Na Železnej studienke sa pasú koníky. Pribudne tam minizoo?
4
Galéria

Ako sme zistili, tieto kone boli pôvodne v areáli Sanatória, kde však ich majiteľovi skončila zmluva. Riaditeľ Mestských lesov Bratislavy Matej Dobšovič so svojím tímom sa pre ne teda snažili nájsť nový priestor.

„Pre koníky sme vyčlenili časť lúky pri Snežienke, ktorá bola menej využívaná na rekreáciu pre nerovný povrch. Optimálna pre ne by bola celá lúka, najlepšiu rovnú časť s trávnikom sme však ponechali návštevníkom na piknikovanie a športové aktivity,“ vraví Marek Páva z Mestský lesov.

Win-Win

Kone sú veľkou atrakciu pre deti aj dospelých. „Koníky spásajú lúky, čo je dobré pre prírodu a je to aj pekné z pohľadu návštevníkov,“ dodáva mestský poslanec, ochranár Jakub Mrva.

Mestské lesy teraz riešia, ako kone ešte viac priblížiť návštevníkom. Chceli by, aby tam boli k dispozícii inštruktori, s ktorými by deti mohli na koňoch bezpečne jazdiť. Zatiaľ tak môžu urobiť len po dohode s majiteľom, no v budúcnosti by sa nemuseli dopredu dohadovať.

Deti aj dospelí chodia teraz kone hladkať a častokrát aj kŕmiť. Ochranári však upozorňujú, aby to radšej nerobili. „Stáva sa, že návštevníci v dobrej viere kŕmia zvieratá, občas aj plesnivým chlebom a následky sú potom fatálne,“ dodáva Marek Páva.

Minizoo

Ukazuje sa, že zvieratá v prírode Mestských lesov Bratislavy sú vítaným spestrením. Hlavné mesto, Metropolitný inštitút Bratislavy a Mestské lesy aktuálne hľadajú využitie pre samotnú lúku a celú promenádu Železnej studienky od Snežienky až po kontajnerový bufet. Malo by ísť o citlivú opravu existujúcej infraštruktúry.

„V súťaži na predĺženie promenády sa s touto časťou lúky pri Snežienke výhľadovo uvažuje ako o mieste pre menšiu minizoo,“ prezrádza Jakub Mrva. Toto je však zatiaľ len v počiatočnom štádiu a to, či tam nakoniec naozaj bude viac zvierat ukáže až čas.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM