Rôzne

Novinka v bratislavskej MHD: Dvere vozidiel sa budú zatvárať fotobunkou

Automatické zatváranie riadené pomocou fotobunky budú využívať najmä vodiči nových električiek Škoda a autobusov typov Mercedes-Benz CapaCity a MAN.

Ilustračný obrázok k článku Novinka v bratislavskej MHD: Dvere vozidiel sa budú zatvárať fotobunkou
13
Galéria
Zdroj: TASR

Bratislavský dopravný podnik sa snaží, aby sa Bratislavčanom a návštevníkom mesta cestovalo čo najkomfortnejšie. Prispieť by k tomu po novom malo aj riadenie zatvárania dverí pomocou fotobunky. Bude sa využívať vo vozidlách, ktoré sú týmto systémom už vybavené od dodania.

Zatváranie pomocou fotobunky

Automatické zatváranie riadené pomocou fotobunky budú využívať najmä vodiči nových električiek Škoda a autobusov typov Mercedes-Benz CapaCity a MAN.

„Cestujúci pred nástupom do vozidla stlačí štandardne dopytové tlačidlo na otvorenie dverí tak ako doteraz, avšak vodič už nebude musieť na týchto vozidlách zatvárať dvere zo svojej kabíny pomocou tlačidla. Dvere sa zavrú automaticky prostredníctvom fotobunky. Jednotlivé dvere sa budú otvárať a zatvárať podľa skutočného dopytu cestujúcich,“ vysvetľuje dopravný podnik na svojom webe.

Použitie automatického zatvárania fotobunkou má viacero výhod. Mala by sa tak zvýšiť účinnosť klimatizácie, keďže počas státia vozidiel na zastávkach nedôjde k väčšiemu úniku vychladeného vzduchu, lebo sa skráti čas, počas ktorého budú dvere otvorené.

Komfort na linke X6

„Na nových električkách a autobusoch Mercedes-Benz a MAN sa teda budú dvere zatvárať vtedy, keď už sa v priestore dverí nebudú cestujúci nachádzať. Cestujúcich preto prosíme, aby sa zdržiavali ďalej od dverí, aby sa dvere mohli automaticky zatvoriť. V prípade vyššieho obsadenia vozidiel, keď cestujúci využívajú aj priestor dverí, budú mať vodiči naďalej možnosť zatvoriť dvere prostredníctvom tlačidla,“ žiada cestujúcich dopravný podnik.

Okrem zníženia úniku vychladeného vzduchu z vozidiel v lete a teplého vzduchu v zime je benefitom spomínaného systému aj možnosť pristaviť vozidlo do východiskovej zastávky v predstihu pred odchodom. Ako prví vyskúšajú výhody automatického zatvárania fotobunkou cestujúci na linke X6 na zastávke Molecova. Nebudú nútení v horúcom počasí čakať na nástupišti, ale v klimatizovanej električke.

Rekonštrukcia Karlovesko-dúbravskej električkovej radiály v Bratislave
13
Galéria
Zdroj: TASR

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM