Rôzne

Pozor! Bratislavu čaká veľká zmena v cestovných poriadkoch a trasách električiek + VIDEO

Zmenu trasovania všetkých električiek si vyžiadala modernizácia Karlovesko-dúbravskej električkovej radiály.

Zdroj: Dnes24.sk

Bratislavu čaká od soboty 22. júna veľká prázdninová zmena v cestovných poriadkoch a trasách električiek. Zmenu trasovania všetkých električiek si vyžiadala modernizácia Karlovesko-dúbravskej električkovej radiály.

Električky len po Molecovu

Počas prázdninových mesiacov a v septembri budú električky smerom do Karlovej Vsi jazdiť len po Molecovu ulicu. Ak cestujúci bude cestovať medzi dvoma vzdialenejšími mestskými časťami, bude to spravidla s jedným prestupom. Hlavným prestupným uzlom bude Kamenné námestie a Námestie SNP. V utorok o tom informovali zástupcovia hlavného mesta.

„Ide o zmenu doterajších návykov cestujúcich, v praxi by však nemalo prísť k predĺženiu súčasných jazdných dôb medzi konkrétnymi cieľmi,“ vyhlásil primátor M. Vallo.

Aby sa zachovali intervaly medzi spojmi aj pre ostatné električky v meste, je potrebné zreorganizovať trasy ostatných električkových liniek.

Po novom bude po každej radiále v kratších intervaloch jazdiť jedna linka, a to do centra, kde bude možné prestúpiť na všetky ostatné električkové linky. Počty spojov na väčšine tratí zostanú zachované ako pri súčasnej organizácii liniek. V niektorých prípadoch sa dokonca zvýšia.

Trasy električiek

V smere z Rače bude premávať linka č. 3, v smere z Ružinova to bude č. 9, v smere zo Zlatých pieskov č. 4 a v smere z Petržalky č. 1. Tieto linky pôjdu len do centra mesta a naspäť v 4 – 5-minútových intervaloch počas pracovných dní a v 7 – 8-minútových intervaloch cez voľné dni.

V smere z Karlovej Vsi bude jazdiť náhradná električková linka X6 v intervaloch 3 – 4 minúty v pracovných dňoch a 7 – 8 minút cez voľné dni. Električku medzi Dúbravkou a Molecovou ulicou nahradí autobusová linka X5 v intervaloch 3 – 4 minúty v Karlovej Vsi a 6 – 8 minút z Dúbravky v pracovných dňoch a 7 – 8 minút cez voľné dni.

Okrem uvedených hlavných liniek bude naviac zachovaná aj linka č. 2 ako doplnková linka medzi Hlavnou stanicou a ŽST Nové Mesto s intervalom 15 minút.

Cestovanie s prestupmi

Nové linky sú navrhnuté tak, aby na trase každej z nich bola zastávka, ktorá umožní prestup na linku do ktorejkoľvek inej mestskej štvrte. Hlavným prestupným uzlom sa stane Kamenné námestie a Námestie SNP, kde bude možné prestúpiť na všetky ostatné električkové linky v priemere do 2,5 minúty.

Náhradná električková linka X6 z Karlovej Vsi bude premávať v smere do centra cez nábrežie a z centra cez tunel. Bez prestupu tak bude možné dostať sa do významných uzlov Most SNP, Šafárikovo nám. a Kapucínska/Zocho­va. Dlhšia trasa z Karlovej Vsi na Kapucínsku bude kompenzovaná výrazne kratším čakaním na spoje – v priemere 1,5 minúty v rannej špičke.

Inšpirácia metrom

Tento model organizácie dopravy vychádza z modelu metra, ktoré rovnako využíva na jednu trasu v hustých intervaloch jednu linku a na ostatné trasy sa prestupuje vo viacerých pres­tupných uzloch.

V praxi toto trasovanie liniek znamená, že každý cestujúci sa aj počas modernizácie Dúbravsko-Karloveskej radiály dostane električkou do súčasného cieľa. Pokiaľ cestuje medzi dvomi vzdialenejšími mestskými časťami, bude to spravidla s jedným prestupom.

V prípade prestupu na prestupnom uzle Námestie SNP/Kamenné námestie nehrozí cestujúcim na zastávke dlhšie čakanie na ktorúkoľvek linku ako 5 minút cez pracovné dni a 8 minút cez voľné dni.

Úsporu času prinesie predovšetkým skrátenie čakania na najbližší spoj, keďže linky budú jazdiť dvakrát častejšie.

„Dané riešenie sme navrhli preto, aby sa modernizácia Dúbravsko-Karloveskej radiály po obratisko električiek v Karlovej Vsi uskutočnila v najkratšom možnom čase a aby spojenie Karlovej Vsi a Dúbravky s ostatnými mestskými časťami zostalo aj počas rekonštrukcie zabezpečené v súčasnom rozsahu,“ informuje mesto.

Pomôžu plagáty a mapy

DPB pripravuje pre cestujúcu verejnosť brožúru s novými trasami liniek. V električkách, ostatných vozidlách MHD aj na zastávkach MHD budú plagáty, ktoré na nové trasovanie liniek upozornia a na stránke www.zvladneme.to si každý bude môcť veľmi jednoducho stiahnuť novú prehľadnú mapu električiek.

Navyše, na významných zastávkach budú cez týždeň od spustenia tejto zmeny stáť informátori DPB, ktorí budú cestujúcim radiť ako sa najlepšie dostať k cieľu ich cesty.

Verejnosť tiež prosíme o hodnotenie tohto modelu, aby sme v čo najvyššej možnej miere mohli tieto skúsenosti preniesť do plánovania liniek a spojov aj po návrate k obvyklej organizácii dopravy.

Primátor M. Vallo informoval o výluke električiek počas rekonštrukcie Karloveskej radiály:

Zdroj: Dnes24.sk
Rekonštrukcia Dúbravsko-karloveskej radiály - vizualizácie
9
Galéria

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM