Rôzne Správy

Nové Nivy sa väčšine Bratislavčanov páčia. Za TOTO sa im však ušla anticena Brutus

Najprestížnejšia anticena vyhlasovaná anonymnými dobrovoľníkmi, ktorá parazituje na CE ZA AR – Cene za architektúru Slovenskej komory architektov, vyhlásila už v poradí štvrtú verejnú anketu.

Ilustračný obrázok k článku Nové Nivy sa väčšine Bratislavčanov páčia. Za TOTO sa im však ušla anticena Brutus
50
Galéria
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Ceny svojpomocne vyhlasuje neformálna porota priaznivcov dobrej architektúry, uviedla súčasná tajomníčka ceny, kurátorka Zuzana Duchová. Zaoberá sa popisovaním podpriemerného, neinovatívneho, neekologického v domácej architektonickej tvorbe. Informoval o tom portál Archinfo.

Jasná je jasná favoritka

Na prvom stupienku anticeny za architektúru sa umiestnila jasná favoritka – Jasná, presnejšie hotel Damian. Neumerné zásahy do prostredia a obrazu prírody ničia aj to najcennejšie, čo tu máme.

„Už viac nemôže platiť konštatovanie o komunistickom megalomanstve a neadekvátnosti mierky, keď dávno megalománstvo a mierku presahujeme. Neumerné zásahy do prostredia a obrazu prírody ničia aj to najcennejšie, čo tu máme. Jasný BRUTUS smeruje do Jasnej, kde nielen hotel Damian ale aj koláž desiatok ďalších objektov devalvuje dedičstvo tejto krajiny. Práca autorov týchto počinov demonštruje kombináciu antitalentu a absencie vízie, čím prispievajú k spoločenskému či ekologickému úpadku Slovenska,“ konštatuje porota anticeny Brutus.

Článok pokračuje pod fotografiou.

Seleziáni

Víťazom v kategórii Premárnená príležitosť a dilemy estetiky sa stala stavba Saleziáni na Miletičovej ulici v Bratislave.

V popise k oceneniu porota píše: „V roku 2017 vyhralo dobre pripravenú súťaž na úpravu oratória štúdio “A”. Prvý zmätok nastal, keď sa investor (Saleziáni) rozhodol vymeniť architektov a pôvodného víťaza vymenil za kanceláriu “B”. Metafyzika kategórie BRUTUS nastala s postupným odhaľovaním výsledku z dielne autora “C”. Načo márna snaha mnohých a kvalitný produkt súťaže, keď výsledok aj tak zabezpečia vyššie sily. “Priestory nového oratória sú zazrak a bol to aj Boží sen,” povedal direktor saleziánskej komunity František Kubovič.“

Cenu v kategórii Vražda prvého stupňa získalo Zateplenie troch kúpeľných domov v Trenčianskych Tepliciach.

Článok pokračuje pod fotografiou.

Zdroj: ARCHINFO

Nivy

Štvrtú cenu pridelili projektu Nové Nivy. Porota Nivám vyčíta najmä to, že premárnili príležitosť výraznejšie prepojiť parter (prízemie) s ulicou a vniesť tak do tejto časti mesta viac života.

„Pôvodný podnet z verejnosti smeroval na Nivy Tower, ale ako sa hovorí, it was before it was even cooler! A preto sa porota Anticeny BRUTUS uzniesla venovať pozornosť celému Nové Nivy konceptu. Aký smelý počin v roku 2021 otvoriť dom o veľkosti mestského bloku bez jediného okna a prevádzky v úrovni parteru. Pardon, jediným oknom je Drive-in žltého “M”. Tak jedno “Flurry” v aute namiesto pohára vína na terase, s prípitkom za lepší a zdravší život v meste! Sen o mestskom bulvári Mlynské Nivy ostal len mokrým snom o mestskej triede plnej života,“ uviedla porota na margo Nív.

Pozrite si v galérii, ako to v komplexe Nivy vyzerá:

Moderná autobusová stanica NIVY
50
Galéria

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM