Alexandra Húsková Samospráva

Nové Mesto v našich rukách. Novomešťania budú už o pár dní hlasovať za projekty na zlepšenie života vo svojom okolí

Cyklotrasy, komunitné záhrady, ihriská, či revitalizácia vnútroblokov. Na verejnej prezentácii v Novom Meste predstavili osem zadaní a dokopy osemnásť projektov, z ktorých si budú môcť obyvatelia vybrať vo verejnom hlasovaní. V participatívnom rozpočte si totiž priority určujú práve obyvatelia.

Ilustračný obrázok k článku Nové Mesto v našich rukách. Novomešťania budú už o pár dní hlasovať za projekty na zlepšenie života vo svojom okolí
Zdroj: Dnes24.sk

Mesiace práce odborníkov a niekoľkých stoviek obyvateľov priniesli verziu participatívneho rozpočtu, za ktorého jednotlivé zadania a projekty budú môcť ľudia hlasovať v najbližšom období.

„Takáto účasť na uvažovaní o tom, ako naložiť s našimi daňami je v našej krajine výnimočná,“ uvádza tím z Kancelárie pre participáciu Bratislava-Nové Mesto.

Participatívny rozpočet vyhotovili tri pracovné skupiny. Obsahy jednotlivých zadaní majú priniesť aj návrhy riešení problémov, ktoré trápia mestskú časť. V minulom roku sa do rozhodovania kam pôjdu peniaze zapojilo viac ako 2-tisíc ľudí.

Novomešťania dostanú v nasledujúcich dňoch do svojej poštovej schránky hlasovací lístok. Verejné hlasovanie bude prebiehať od 22. februára – 4. marca.

Na verejnej prezentácii predstavili pracovníci MÚ Nové Mesto osem navrhovaných vysokorozpočtových zadaní. Tieto návrhy investícií, ktoré sa šplhajú do výšky niekoľkých desiatok tisíc eur reagujú na desiatky podnetov od obyvateľov, ktoré zaznamenala Kancelária pre participáciu počas uplynulého roka.

Verejnosť určí v hlasovaní 22.2.-4.3.2016 tie najpotrebnejšie. Následne ich v spolupráci s verejnosťou bude realizovať Miestny úrad – Bratislava Nové Mesto. Celková suma vyčlenená na zadania je 210-tisíc eur.

V zozname zadaní je starostlivosť o zeleň, kde je naplánované nahradenie „chorých“ stromov na Budyšínskej ulici, Ulici Odbojárov a Pri Starej prachárni. V zadaní cyklistiky a cyklotrás je naplánované vytvorenie „Transibírskej magistrály“ – tzn. cyklotrasy na Sibírskej ulici, či zriadenie cyklopointov a stojanov na verejných miestach.

Obyvatelia sa môžu ďalej v zadaniach rozhodovať medzi revitalizáciou vnútroblokov, vytváraním pracovných príležitostí pre ľudí bez domova, riešením nakladania s komunálnymi odpadmi, nástrojmi pre transparentnú samosprávu, či opravou chodníkov a výtlkov, alebo potrebou zriadenia centra opatrovateľskej služby.

Prečítajte si aj: Bývalý cyklistický štadión v Novom Meste nahradí športpark. Takto bude vyzerať nová Jama.

Úlohou projektov je podporovať komunitný život

Okrem priameho rozhodnutia, kam nasmerovať investície mestskej časti formou zadaní, je v participatívnom rozpočte aj priestor pre financovanie a sebarealizáciu v občianskych aktivitách a vo verejných službách prostredníctvom projektov.

Predstavených bolo osemnásť projektov. Maximálna suma, ktorú môže jednotlivý projekt získať je 5-tisíc eur. Dohromady je na projekty vyčlenených 40-tisíc eur.

Projekty slúžia na realizáciu nových, inovatívnych služieb, ako napríklad cyklodielňa, alebo trh na Kramároch.

„Prostredníctvom podaných projektov je možná revitalizácia priestorov, alebo oprava malých problémov, ktoré sa nedaria štandardnou cestou,“ uviedol Peter Nedoroščík z Kancelárie participácie NM. Ich úlohou je aj podporovať komunitný a susedský život.

V projektoch nájdete nápad na zriadenie komunitného centra na Kolibe, obnovenie ihrisiek, vnútrobloku, či predzáhradiek, ale aj napríklad zriadenie kontajnerovej Bunky pre súčasnú kultúru, či rozvíjanie terénnej práce s mládežou na ulici.

Hlasovať sa bude dať v termíne od 22. februára do 4. marca aj online TU a na vybraných miestach v MČ Nové Mesto.

Prečítajte si aj: Novomešťania rozhodnú, kam pôjde štvrť milióna eur z rozpočtu

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM