Samospráva

Novomešťania rozhodnú, kam pôjde štvrť milióna eur z rozpočtu

Obyvatelia bratislavského Nového Mesta budú aj tento rok rozhodovať, kam sa investuje časť peňazí z pokladnice mestskej časti. V rámci participatívneho rozpočtu sa medzi projekty prerozdelí štvrť milióna eur.

Ilustračný obrázok k článku Novomešťania rozhodnú, kam pôjde štvrť milióna eur z rozpočtu
Zdroj: Dnes24.sk

Hovorca Nového Mesta Marek Tettinger informoval, že v prvej fáze sa o podporu občanov uchádza až 18 projektov a osem zadaní. Projekty sú nízkonákladové investície do 5-tisíc eur a náklady na zadania sa zase šplhajú do výšky niekoľkých desiatok tisíc eur.

„Novomešťania rozhodujú o prerozdelení 40-tisíc eur na menšie projekty a 210-tisíc na zadania väčších projektov,“ vysvetlil starosta Rudolf Kusý.

Verejná prezentácia projektov a zadaní sa uskutoční 11. februára o 17.30 h v Stredisku kultúry na Vajnorskej ulici.

„Návštevníci tam budú mať možnosť vidieť videovizitky všetkých projektov a podrobnejšie sa oboznámiť s plánovanými zadaniami na tento rok. Priestor bude aj na diskusiu,“ uviedol Tettinger s tým, že Novomešťania budú môcť k jednotlivým zadaniam a projektom vzniesť i svoje pripomienky.

V druhej fáze, ktorá sa uskutoční na prelome februára a marca, bude prebiehať verejné hlasovanie o projektoch.

Zadania sa tento rok pripravujú v rámci tém: Ľudia bez domova, Cyklodoprava, Zeleň – starostlivosť a výsadba, Vnútrobloky, Oprava chodníkov, Transparentná samospráva, Zariadenie opatrovateľskej služby a Predchádzanie vzniku komunálnych odpadov a BRKO.

Participatívny rozpočet v Novom Meste funguje od roku 2014, kedy bola spustená pilotná fáza. Vtedy naň vyčlenili 25-tisíc eur.

Prečítajte si aj: Vyrieši dopravnú situáciu v hlavnom meste obnova železničnej stanice Filiálka?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM