Rôzne

Nové ihrisko na Kamzíku je gýčové, myslia si Bratislavčania

Ihrisko na Kamzíku, ktoré v roku 2015 vzniklo na podnet Iniciatívy Naše Karpaty, rozšírili Mestské lesy v Bratislave o nové pestrofarebné hracie prvky.

Ilustračný obrázok k článku Nové ihrisko na Kamzíku je gýčové, myslia si Bratislavčania
7
Galéria
Zdroj: Facebook

Nedávne rozšírenie detského ihriska na Kamzíku o hracie prvky pre maličké deti, resp. ich výrazný dizajn, vyvolali množstvo rôznorodých reakcií.

Disneyland

Niektorí si myslia, že sa takýto typ ihriska do lesného prostredia nehodí, nové prvky považujú za gýčové a myslia si, že je to hyzdenie prírodného prostredia. Dokonca sa objavilo aj označenie disneyland. Potom je tu druhá skupina, podľa ktorej netreba riešiť „malichernosti“, veď ihrisko je pre najmenšie deti a tým sa páči. V decembri sme zisťovali, aký názor majú na vec naši čitatelia.

hlasovaní sa 35 % z vás vyjadrilo, že nové hracie prvky sú v poriadku a majú slúžiť najmenším. „Je to lokalizované na jednom malom mieste a deti sú tiež občania. Tak z toho nerobme kauzu. Mne sa to nepáči, ale deťom sa zase nemusia páčiť hnedo-čierno-zelené preliezačky. Navyše, z bezpečnostného hľadiska je dôležité, aby boli preliezačky kontrastné,“ myslí si Matej.

Až 64 % z vás si ale myslí, že hracie prvky sú gýčové a ihrisko v lese by malo byť z prírodných materiálov. „Jednoznačne sa plast do prírody nehodí! A čo je ešte horšie, tie deti budú vyrastať v presvedčení, že to tak má byť. Nie! Nemá to tak byť! To nik z kompetentných nevedel odsledovať?“ pýta sa Mária.

S výsledkom nesúhlasí ani pripravovaná koncepcia rozvoja Mestských lesov, v ktorej sa píše: "Dôležitým faktorom pre kvalitnú rekreáciu, šport a oddych v prírodnom prostredí je estetická hodnota územia. Aj preto je treba zosúladiť vybavenie týchto území s cieľom zvýšenia kvality a estetickej funkcie (jednotné značenie, jednotné smerovníky a informačné tabule), minimalizovanie vonkajšej reklamy, používať v maximálnej miere prírodné materiály, odstrániť rušivé elementy (staré ploty, poškodené rozvodné skrine a pod.), zjednotenie vizuálu lavičiek, altánkov, oplotenia, atď.), budovať nové rekreačné prvky najmä využitím dreva a materiálov hodiacich sa do okolitého prírodného prostredia (detské ihriská a pod.).“

Podnet na rozšírenie ihriska podala Iniciatíva Naše Karpaty. Mestskí poslanci presadili peniaze do rozpočtu Mestských lesov v Bratislave, ktoré vykonávajú realizáciu. Predseda Iniciatívy Naše Karpaty Jakub Mrva však presadzuje na rekreačné prvky v lesoparku používanie prírodných materiálov, ktoré by mali byť citlivo zasadené do prírodného prostredia.

Na Kamzíku vyrástol disneyland
7
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM