Rôzne

FOTO: Na Kamzíku vyrástol „disneyland“. Rozšírenie detského ihriska vyvolalo vášnivú diskusiu

Niektorí Bratislavčania považujú nové prvky na ihrisku za gýčové a myslia si, že je to hyzdenie prírodného prostredia.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Na Kamzíku vyrástol „disneyland“. Rozšírenie detského ihriska vyvolalo vášnivú diskusiu
7
Galéria

Ihrisko na Kamzíku, ktoré v roku 2015 vzniklo na podnet Iniciatívy Naše Karpaty, rozšírili Mestské lesy v Bratislave o nové pestrofarebné hracie prvky.

Disneyland v lese

Súčasné rozšírenie a výrazný dizajn však vyvolali množstvo rôznorodých reakcií, či sa takýto typ ihriska hodí do lesného prostredia. Niektorí považujú nové prvky za gýčové a myslia si, že je to hyzdenie prírodného prostredia. Podnet na rozšírenie ihriska podala Iniciatíva Naše Karpaty. Mestskí poslanci presadili peniaze do rozpočtu MLB, ktoré vykonávajú realizáciu.

Novinku na Kamzíku si všimla pravidelná návštevníčka lokality Zuzana a fotku ihriska s nespokojným komentárom hneď uverejnila na sociálnu sieť. „Ako pravidelnému návštevníkovi tohto krásneho miesta mi nedá nevyjadriť sa k zúfalému pokusu o slovenský disneyland v lese na Kamzíku. Dnes ráno som skutočne ostala v nemom úžase, keď sa na mňa spoza stromov škerilo zelené plastové čudo a ďalšie farebné príšery, ktorých funkciu si veľmi vysvetliť neviem,“ napísala šokovaná Zuzana.

Je presvedčená, že je niekoľko možností, ako si nezhyzdiť najväčší poklad, čo naše mesto má a vybudovať ihrisko z prírodných materiálov, zapadajúcich do prostredia.

Nemilé prekvapenie

Sklamaný bol aj novomestský poslanec Tomáš Korček: „Úprimne, tiež som negatívne prekvapený. Samotné detské ihrisko, ktoré sme presadili na podnet Iniciatívy Naše Karpaty, je podľa mňa ok, ale očakával som rozšírenie v pôvodnom štýle.“

Predseda Iniciatívy Naše Karpaty Jakub Mrva presadzuje na rekreačné prvky v lesoparku používanie prírodných materiálov, ktoré by mali byť citlivo zasadené do prírodného prostredia. "Ja len zacitujem časť z pripravovanej koncepcie rozvoja Mestských lesov, na ktorej participujem, a ktorej cieľom je aj vyhýbanie sa takýmto problémom:

Dôležitým faktorom pre kvalitnú rekreáciu, šport a oddych v prírodnom prostredí je estetická hodnota územia. Aj preto je treba zosúladiť vybavenie týchto území s cieľom zvýšenia kvality a estetickej funkcie (jednotné značenie, jednotné smerovníky a informačné tabule), minimalizovanie vonkajšej reklamy, používať v maximálnej miere prírodné materiály, odstrániť rušivé elementy (staré ploty, poškodené rozvodné skrine a pod.), zjednotenie vizuálu lavičiek, altánkov, oplotenia, atď.), budovať nové rekreačné prvky najmä využitím dreva a materiálov hodiacich sa do okolitého prírodného prostredia (detské ihriská a pod.),“ uviedol pre Bratislava24.sk Mrva.

Poslankyňa Katarína Augustinič má však na vec iný názor. „Toto ihrisko je pre úplne najmenšie detičky a musí spĺňať nejaké parametre, aby sa im nič nestalo. Deti môžu na mäkkom povrchu loziť, učia sa tvary a farby,“ vysvetľuje.

Bratislavčanka Zuzana, ktorá chodí na Kamzík s priateľmi, deťmi a psíkmi pravidelne, neskrýva sklamanie: „Zobrali ste mi každodennú radosť z rannej prechádzky, a nielen mne. Do lesa nosíme starý chlieb a jablká pre zvieratá, zbierame po psoch exkrementy a vy tam jeden takýto obrovský exkrement postavíte.“

Na Kamzíku vyrástol disneyland
7
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM