Nina Táborská Rôzne

Nová parkovacia politika? "Parkuj doma, zaberáš miesto Bratislavčanom! Posledná výzva!"

S problémom nájsť voľné parkovacie miesto pred vlastným vchodom sa stretáva denne každý v hlavnom meste. Kým nebude zavedená jednotná parkovacia politika, riešenie mesto ani mestké časti nesposkytujú. Zdá sa, že Bratislavčania už toho majú dosť.

Ilustračný obrázok k článku Nová parkovacia politika? "Parkuj doma, zaberáš miesto Bratislavčanom! Posledná výzva!"
Zdroj: Doprava v Bratislave

Časy, kedy parkoviská zívali prázdnotou a cesta do centra trvala pár minút sú dávno preč. Kolóny áut, nervózni vodiči, preplnené cesty a problém menom prázdne parkovacie miesto odzrkadľuje každodennú bratislavskú realitu.

„Poriadok v parkovaní na celom území Bratislavy“ by mala priniesť spoločná parkovacia politika. Kedy ju zavedú? Nevedno. Naposledy primátor zažil fiasko pri podpise Memoranda o jednotnej parkovacej politike, keď neprišiel ani jeden zo starostov. Rovnako neúspešne dopadlo aj zavádzanie vlastnej parkovacej politiky v Petržalke. Rokovanie miestneho zastupitelľstva sa totiž v októbri minulého roka začalo prečítaním listu firmy EEI, ktorá oznámila, že odstupuje od uzavretej zmluvy s mestskou časťou vo veci zavedenia parkovacej politiky na území Petržalky.

Čítajte tiež: Pri parkovacom fiasku v Petržalke vraj zákon porušený nebol

Dôsledok neriešenej parkovacej politiky

Nedostatok miest na parkovanie je celobratislavským problémom. Nájsť voľné parkovacie miesto pred vlastným domom či bytom sa stáva čoraz obtiažnejšou úlohou. Bratislavčania už toho zjavne majú dosť a problém sa rozhodli vziať do vlastných rúk.

Mimobratislavskí obyvatelia mesta si ráno našli za stieračmi nepríjemný odkaz. „Parkuj doma, zaberáš miesto Bratislavčanom! Posledná výzva!“ Aj to je dôsledok neriešenej parkovacej politiky v meste.

Keby bolo keby…

Situácia v Bratislave sa z roka na rok zhoršuje. Áut je stále viac a parkovacie miesta nestačia. Vyriešiť situáciu by malo zavedenie parkovacej politiky.

Pomôcť by tiež mohlo krátkodobé parkovanie, aby sme napríklad mali kde zaparkovať ak ideme niečo vybaviť na úrad či na poštu. Vodičom z iných miest by mohli na okraji širšieho centra slúžiť záchytné parkoviská, pravdaže s dobrým napojením na MHD. Na sídliskách by tiež mali byť uprednostnení obyvatelia pred návštevníkmi, kľúčovú úlohu zohráva tiež mestská hromadná doprava.

Čítajte tiež: Väčšina mestských častí je za jednotnú parkovaciu politiku

Foto: Doprava v Bratislave

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM