Nina Táborská Samospráva

Väčšina mestských častí je za jednotnú parkovaciu politiku. Starostovia s mestom podpíšu memorandum

Cieľom parkovacej politiky má byť "poriadok v parkovaní na celom území Bratislavy". Primátor a starostovia podpíšu budúci týždeň memorandum o spoločnom postupe. Zároveň sa dohodli na vytvorení expertnej skupiny, ktorá bude riešiť otázky spojené s jej prípravou.

Ilustračný obrázok k článku Väčšina mestských častí je za jednotnú parkovaciu politiku. Starostovia s mestom podpíšu memorandum
Zdroj: TASR

Tento týždeň sa primátor so zástupcami mestských častí opätovne stretli s cieľom riešenia otázky jednotnej parkovacej politiky. Ivo Nesrovnal chce prijatím jednotnej politiky v Bratislave „zaviesť poriadok v parkovaní“. Mesto s niektorými mestskými časťami podpíše memorandum.

„Pokračujeme v rokovaniach o jednotnej parkovacej politike. Cieľom je zaviesť poriadok v parkovaní na celom území Bratislavy. Na budúci týždeň podpíšeme memorandum o spoločnom postupe so všetkými mestskými časťami, ktoré majú záujem na jej spustení," uviedol primátor.

Podľa jeho slov na pracovnom rokovaní väčšina mestských častí vyjadrila záujem o jednotnú politiku v parkovaní a podpisom memoranda tento svoj záväzok potvrdia. K podpisu memoranda dôjde už na budúci týždeň.

„Zároveň sme sa dohodli na vytvorení expertnej skupiny, ktorá už bude riešiť konkrétne otázky súvisiace s prípravou zavedenia dohodnutých princípov do praxe – teda technické otázky procesu,“ zhodnotil primátor Ivo Nesrovnal.

Na návrh primátora sa teda vytvorí expertná pracovná skupina, ktorá bude riešiť otázky spojené s prípravou parkovacej politiky na odbornej úrovni, s cieľom riešiť technické náležitosti procesu. Jej členmi budú zástupcovia mesta a mestských častí, ktoré majú záujem pripojiť sa k jednotnej parkovacej politike. Ktoré to budú, zatiaľ mesto nekonkretizuje.

Prečítajte si tiež: Zlé parkovanie sa v hlavnom meste neodpúšťa. Pozrite si výber TOP 10

Rešpektovanie pravidiel

Ako nás informovala ešte v septembri minulého roka hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová, pracovná skupina, ktorá sa na tému parkovacej politiky stretávala už od mája 2015, pripravila návrh všeobecne záväzného nariadenia a zmeny Štatútu hlavného mesta SR Bratislavy, ktoré definujú zásady jednotných parkovacích pravidiel v meste. Tieto dokumenty mali doteraz možnosť pripomienkovať jednotlivé mestské časti.

Na základe predošlých rokovaní nebola myšlienka jedného prevádzkovateľa parkovacieho systému v rámci celého mesta priechodná, väčšina mestských častí vyjadrila vôľu mať kontrolu nad parkovaním na svojom území.

To by praxi malo znamenať, že každá mestská časť si bude vyberať prevádzkovateľa parkovania na svojom území, pričom bude rešpektovať spoločné zásady parkovacej politiky – minimálnu a maximálnu cenu za rezidenčné parkovanie, rezidentské karty budú mať jednotný vizuál, mesto bude centrálne spravovať evidenciu ich vydávania a pod.

Prečítajte si tiež: Dočkáme sa jednotného parkovacieho systému v meste? Väčšina mestských častí chce podporiť novú parkovaciu politiku

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM