Správy

Nová okružná križovatka v Petržalke by mala byť dokončená do októbra

Nová veľká okružná križovatka na konci bratislavskej Petržalky by mala byť hotová a daná do užívania do októbra tohto roka.

Ilustračný obrázok k článku Nová okružná križovatka v Petržalke by mala byť dokončená do októbra
Zdroj: TASR

Nová veľká okružná križovatka na konci bratislavskej Petržalky smerom na Jarovce, v blízkosti výstavby nových obytných zón Slnečnice a Južné mesto, by mala byť hotová a daná do užívania do októbra tohto roka. Kolaudačné konania by mali následne prebehnúť do konca roka. Uviedol to predseda predstavenstva Cresco Group, a. s., Štefan Beleš.

Nová križovatka

„Veľká okružná križovatka je podobne ako nultý obchvat Bratislavy vyvolanou investíciou stále sa zhusťujúcej zástavby na juhu Bratislavy – Jarovce, Rusovce, Čunovo a podobne – ktorá neúmerne zaťažuje tento dopravný uzol,“ povedal Beleš. Práve nová križovatka by teda mala z dlhodobého hľadiska prispieť k väčšej priepustnosti tohto uzla, na čo poukazuje aj dopravno-kapacitné posúdenie.

Predseda predstavenstva však zároveň podotýka, že developer nie je autorom dopravno-koncepčného riešenia verejnej komunikačnej siete, ktorej súčasťou je aj predmetná križovatka. „Takéto riešenie bolo zadefinované už v územnom pláne mesta Bratislavy, ktorý na koncepčnej úrovni rieši okrem iného aj dopravnú sieť mestského a nadmestského významu,“ povedal Beleš s tým, že Slnečnice predstavujú iba malé percento dopravnej kapacity. Napriek tomu podľa neho finančne na projekte participuje zatiaľ len spoločnosť Cresco Group.

Tri milióny

Celkové investičné náklady, vrátane všetkých prislúchajúcich objektov, sa odhadujú na približne tri milióny eur. V tejto sume je zahrnutá aj hodnota pozemkov, na ktorých sa križovatka nachádza. Financovanie výstavby však podľa spoločnosti zostáva naďalej otvorenou otázkou.

„V tejto chvíli financuje výstavbu iba Crecso Group úverom z vlastných zdrojov. Napriek tomu, že ide o križovatku mestského významu, doteraz sa na rokovaniach s krajom a mestom, bohužiaľ, nenašlo vhodné riešenie financovania,“ odpovedal Beleš na otázku, kto všetko financuje výstavbu nového kruhového objazdu.

Povoľovanie v rámci novej križovatky bolo rozdelené do piatich samostatných konaní, všetky potrebné povolenia získala spoločnosť v júni 2015. Stavebne jeho výstavbu povoľovali podľa hovorkyne mesta Ivany Skokanovej tri stavebné úrady, a to okresný úrad – odbor cestnej dopravy a pozemných komunikácií, mestská časť Petržalka a hlavné mesto.

„Vybudovanie tohto kruhového objazdu bolo podmienkou pri vydávaní záväzného stanoviska mesta tak, aby sa zabezpečila priepustnosť dopravy vzhľadom na plánovanú výstavbu,“ uviedla Skokanová.

Stavebné povolenie

Mesto pritom vydalo právoplatné rozhodnutie od 10. marca minulého roka a jediné termínové požiadavky, ktoré sa v stavebnom povolení uvádzajú, sú, že stavebné povolenie stráca platnosť, ak sa so stavbou nezačne do dvoch rokov odo dňa nadobudnutia právoplatnosti tohto rozhodnutia a zároveň bude stavba dokončená najneskôr do 24 mesiacov od začatia stavebných prác.

„Termíny realizácie, finančné náklady a etapovitosť výstavby vie povedať len stavebník,“ odpovedala hovorkyňa na otázku, či a akou sumou sa na výstavbe objazdu podieľa mestská samospráva.

Ešte v novembri minulého roka, po vydaní potrebných povolení, začala spoločnosť s vyvolanými prekládkami sietí. Okrem toho sa vyberal dodávateľ prác a riešila otázka financovania. Stavebné práce na novej križovatke prebiehajú v súčasnosti v niekoľkých etapách, kruhový objazd však bude do užívania odovzdaný naraz.

„Komfortný prejazd okružnou križovatkou zabezpečuje vnútorný pruh na okruhu šírky 4,55 metra a vonkajší pruh šírky 4,65 metra. Navrhovaná kapacita križovatky je 32-tisíc vozidiel za deň,“ doplnil Beleš s tým, že napriek dopravným obmedzeniam v súvislosti s výstavnou objazdu a miernemu spomaleniu dopravy v niektorých časových úsekoch zatiaľ sťažnosti od vodičov či občanov nezaznamenali.

Čítajte aj: V lesoparku zrekonštruovali takmer tri kilometre asfaltových ciest

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM