Nina Táborská Rôzne

Nosiči batožín zaškolili nového pomocníka: Známy Juraj Kemka vymenil sošku OTA za kufre

Ľudia bez domova sú zvyčajne vnímaní v roli tých, ktorým treba pomôcť. Nie vždy je tomu ale naozaj tak. Dôkazom sú predajcovia Nota bene, ktorí pomáhajú ľuďom s batožinou na neslávnej Hlavnej stanici. Projekt sa po troch mesiacoch teší úspechu, a preto jeho realizátori prichádzajú s novinkami.

Ilustračný obrázok k článku Nosiči batožín zaškolili nového pomocníka: Známy Juraj Kemka vymenil sošku OTA za kufre
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Občianske združenie Proti prúdu, ktoré je vydavateľom časopisu Nota bene, po roku príprav v decembri 2014 predstavilo na bratislavskej Hlavnej stanici jedinečný projekt Nosičov batožiny, ktorý sa dnes teší veľkému úspechu. Okrem samotných nosičov a OZ Proti prúdu stojí za výnimočnou myšlienkou čitateľka Nota bene Andrea Kundrová.

Do uniformy nosičov sa dnes špeciálne obliekol aj čerstvý držiteľ ceny OTO Juraj Kemka. „Veľmi sa teším, že som mohol byť súčasťou projektu. Musím povedať, že sa v tejto uniforme cítim naozaj dôležitý! Je to veľmi príjemné. Som na čerstvom vzduchu, mám pohyb a ešte sa aj porozprávam s ľuďmi,“ prezradil nám herec.

V koži nosičov sa cítil dobre. Ľuďom s úsmevom odniesol ich kufre a oni naopak niesli jeho sošku. Ako povedal, tá je oveľa ľahšia ako všetky kufre, ktoré odniesol. „Niekedy sa mi zdalo, že ľudia v nich prenášajú asi 50 takýchto sošiek,“ zavtipkoval Juraj Kemka.

Riaditeľka OZ Proti prúdu Sandra Tordová nám prezradila, že projektu sa po troch mesiacoch veľmi darí, a aj preto prichádzajú s novinkami.

„Dozvedeli sme sa, že niektorí ľudia si dokonca upravovali svoje cestovanie podľa našich časov. Od apríla tak budeme na stanici každý deň od 9:30 do 13:30,“ povedala Tordová. Ľudia si podľa nej na Nosičov batožiny zvykli. Okrem toho, že teraz budú na stanici bývať každý deň, rozšíria aj svoje rady.

O tom, že cestujúci sa tešia prítomností nosičov na stanici je presvedčený aj Juraj Kemka. „Ľudia sú totižto veľmi ochotní zbaviť sa ťažkej batožiny. Dokonca sú aj komunikatívni, takže aj napriek tomu, že im chce zobrať niekto niečo z rúk som zistil, že Slováci sú veľmi príjemní ľudia,“ dodal.

Obojsmerná pomoc

Tento projekt je nielen o pomoci ale aj o dlhoch. Podľa Petra Kadlečíka, terénneho sociálneho pracovníka z OZ Proti prúdu, už asi dvanásť rokov bojujú v organizácii s tým, ako pomôcť efektívne sa zbaviť dlhov ľudí bez domova. Každý nosič má totižto dlh na zdravotnej poisťovni.

Prečítajte si o projekte viac tu: Nosiči batožín bez domova: Na Hlavnej stanici vám pomôžu s kufrom. Že nemajú domov, nezistíte

„Vďaka nosičom sa nám do dnešného dňa podarilo znížiť dlhy vo výške 9-tisíc eur na osobu,“ priblížila pre Bratislava24.sk Sandra Tordová. OZ Proti prúdu v súčasnosti spolupracuje s dvoma právnikmi a tiež s veriteľmi. Ako Tordová dodala, dlhov majú nosiči ale ešte stále dosť a aj preto dúfajú, že projekt bude napredovať.

Posledným úspechom je nominácia Nosičov batožiny v prestížnej súťaži SozialMarie (najstaršia európska cena sociálnych inovácií). Porota vyberala zo 6 krajín a 300 sociálnych projektov, bratislavskí nosiči sú medzi 8. najlepšími.

Z nápadu sa stala realita

Myšlienka nosičov sa zrodila pred vyše rokom v hlave jednej z čitateliek časopisu Nota bene. Občianske združenie Proti prúdu si povedalo, že tento projekt by sa mal rozhodne zrealizovať.

„Nápad vznikol práve tu na stanici. Odprevádzala som na vlak moju mamu a sestru. Mali dva veľké kufre, tri príručné batožiny, dve kabelky a ešte aj dve deti k tomu. Dalo nám zabrať kým sme to všetko ponosili. Vtedy som si tak povzdychla, že keby tu bol nejaký nosič, ktorý by nám pomohol, tak by to bolo skvelé,“ vysvetlila Andrea Kundrová.

Ako ďalej uviedla, už od samotného začiatku sa jej táto predstava spájala práve s ľuďmi bez domova, resp. predavačmi Nota bene.

Svoj nápad si nenechala pre seba a oslovila riaditeľku Nota bene. Po roku, kedy OZ Proti prúdu na myšlienke pracovalo, sa dozvedela, že v časopise pátrajú po čitateľke, ktorá ich inšpirovala k vytvoreniu projektu Nosičov batožiny.

Vtedy ešte netušila, že od 8. decembra do dnešného dňa, odnesú nosiči približne 100 ton batožiny.

„Je to až neuveriteľné, aké rozmery projekt naberá. Keď som túto myšlienku vyslovila, vôbec som si nepomyslela, že by sa to niekedy mohlo dostať až sem. Som veľmi vďačná. Človek sa jednoducho nesmie nikdy nechať odradiť,“ povedala na záver.

Nosiči batožín na Hlavnej stanici
12
Galéria
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM