Alexandra Húsková Kultúra

Niečo pre malých milovníkov kníh. Centrum mesta ožije rozprávkami

Pod názvom Knižné hody sa v Bratislave uskutoční v sobotu (29.8.) podujatie v rôznych priestoroch centra mesta. Projekt je súčasťou Bratislavského kultúrneho leta a sprievodnou aktivitou Inštitútu Medzinárodnej únie pre detskú knihu k začínajúcemu svetovému výtvarnému podujatiu Bienále ilustrácií.

Ilustračný obrázok k článku Niečo pre malých milovníkov kníh. Centrum mesta ožije rozprávkami
Foto: Rastislav Búgel

Organizátori si za tohtoročné motto sobotného open-air festivalu vybrali knižku Daniela Heviera: Svet zachránia rozprávky. Jeho zámerom je predstaviť živé spojenie knihy s každodenným životom: ako nám pomáha spoznávať sa, približuje nás k prostrediu, v ktorom žijeme, k ľuďom a komunite.

Preto sa festival nazýva hodmi, tie boli aj v minulosti udalosťou, ktorá zbližovala komunitu. Ľudia sa spoločne tešili z toho, čo dobré získali, čo sa im urodilo. Aj festival bude prezentovať kvalitnú úrodu v kultúre pre deti a mládež.

Na Hviezdoslavovom námestí a vybraných častiach Starého Mesta je pripravený bohatý program s rôznymi aktivitami, na ktoré deti s rodinami bude na stanovištia prevážať Prešporáčik.

Okrem atraktívnych foriem čítania a happeningových činností, tvorivých dielni zameraných na čítanie, vymýšľanie a prácu s knihami to budú divadelné vystúpenia a nezvyčajné formy dramatizovaného čítania, do ktorého sa môžu zapojiť aj návštevníci, či beh s knihou s bývalým maratónskym reprezentantom Slovenska Martinom Vráblom.

Mnohí umelci budú účinkovať na pódiu Hviezdoslavovho námestia. Medzi nimi Daniel Hevier, Ľubomír Feldek s dcérou Katkou s hudobno-slovným predstavením pre deti, spisovatelia Toňa Revajová, Peter Milčák, Daniel Pastirčák, Juraj Šebesta s dcérou Kamilou, Andrea Gregušová. Hercov zastúpia Zuzana Kronerová, Zuzana Kapráliková i deti z Rozhlasovej dramatickej družiny.

Vystúpi tanečný súbor Poleno a iní tanečníci. So svojimi knižkami budú prítomní aj ďalší významní slovenskí spisovatelia a ilustrátori.

Na tento projekt nadviaže prvá medzinárodná konferencia (30.-31.8.) o dôležitosti a potrebe čítania kníh. Zúčastnia sa na nej odborníci z USA, Austrálie, Írska, Iránu, Ghany, Švédska a iných krajín.

Budú sa zaoberať otázkou prečo čítať knihy, ako obrázková kniha sprostredkuje hrdinu, aká je úloha knihy vo vývine deti, o rozvoji čitateľských návykov a psychoemocionálnej stimulácii, že rozprávanie je cesta ako rozvinúť v deťoch interkultúrne porozumenie, ako čítanie buduje zdravú väzbu s realitou, ako kniha stimuluje deti k emocionálnej inteligencii a iné tematické súvislosti s knihou a čítaním.

Pozrite si aj: Kam sa vybrať cez víkend? Divadielka, koncerty, piknik či bazár na Devíne – stačí si len vybrať

Foto:Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM