Adriana Banásová Správy

Nové prístroje pomôžu zlepšiť starostlivosť o zrak nedonosených detí

Zrak predčasne narodených detí potrebuje špeciálnu starostlivosť. Lepšej kvalite starostlivosti majú napomôcť aj nové prístroje, ktoré dostala do daru Klinika detskej oftalmológie (KDO) Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou Bratislava.

Ilustračný obrázok k článku Nové prístroje pomôžu zlepšiť starostlivosť o zrak nedonosených detí
Zdroj: Dnes24.sk

Nákup prístrojov v hodnote 38.000 eur sa financoval z Nadačného fondu Kia Motors Slovakia v Nadácii Pontis.

„Aby sme sa o nedonosené deti vedeli postarať, potrebujeme veľa prístrojovej techniky na zvládnutie nielen samotnej retinopatie, ale aj neskorších období, kedy sa vyvíjajú ďalšie komplikácie – dioptrické chyby, škúlenie, poruchy zrakového nervu a iné. Nový diódový laserový prístroj so štrbinovými lampami a vizuálnymi testami nám umožní efektívnejšie diagnostikovať a liečiť problémy predčasného pôrodu,“ uviedol profesor Anton Gerinec, prednosta KDO LF UK a DFNsP Bratislava.

Lekári budú mať k dispozícii aj vizuálnu kartu. Ide o polyfunkčné zariadenie umožňujúce sledovať viaceré zrakové funkcie. Takýto prístroj lekári doteraz na klinike nemali a vyšetrenia deťom robili jednotlivými prístrojmi, čo bolo náročnejšie pre pacientov aj lekárov. „Takto máme viaceré prístroje v jednom celku a vyšetrenie je plynulejšie,“ skonštatoval profesor Gerinec.

Prečítajte si tiež: V detskej nemocnici vznikla izba pre rodičov detí, ktoré operujú

Čím skôr sa dieťa narodí oproti predpokladanému termínu, tým menej sú vyvinuté jeho jednotlivé orgánové štruktúry vrátane oka. Ak by lekári pri vysokom stupni nedonosenosti liečebne nezasiahli do oka, väčšina z týchto detí by oslepla.

Informácie poskytla hovorkyňa nemocnice Dana Kamenická.

ilustračná foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM