Kultúra Kultúra

Netradičná výstava v bratislavskej Bibiane: Návštevníci môžu hravo zažiť textil aj dotvoriť výstavu

Medzinárodný dom umenia pre deti Bibiana v Bratislave pripravil interaktívnu výstavu Zaži textil.Výstava je tematicky rozdelená podľa základných pojmov: vlákno, sieť, pletenina, tkanina, uzol a netkaná textília.

Ilustračný obrázok k článku Netradičná výstava v bratislavskej Bibiane: Návštevníci môžu hravo zažiť textil aj dotvoriť výstavu
Zdroj: TASR

Expozícia na dvoch poschodiach je orientovaná na materiál, ktorý je úzko spätý s ľudskou históriou i kultúrou a je dôležitou časťou hmotnej aj duchovnej kultúry.

„Je to netradičná výstava, nie je to rozprávka ani príbeh, ale je venovaná jednému materiálu. Netradičná je aj tým, že deti ju budú priebežne dotvárať, čiže expozícia sa bude meniť až do jej konca. V každej miestnosti možno spoznať a vyskúšať si niečo iné,“ prezradila dramaturgička Bibiany Valéria Marákyová.

Podľa scenáristky expozície a autorky jej výtvarno-priestorového riešenia Ľubice Sajkalovej textil, ako materiál každodennej potreby na výstave spoznajú návštevníci oveľa dôkladnejšie pod mikroskopom. Štruktúry rôzneho textilu uvidia aj pomocou nástenných fotografií mnohonásobných zväčšenín vlákien či skúmaním pomocou lupy.

Lákavé je aj spoznávanie pletených techník, možno si vyskúšať štrukturálnu väzbu, zápästkovú techniku, ale aj vyšívanie krížikovými stehmi či viazať perzský a smyrnský uzol. Deti si môžu pred zrkadlom vyskúšať veselé trikotové naťahovacie odevy aj vyšantiť sa lezením na veľkej sieti alebo na žinenke s textilnými valcami rôznej veľkosti a farieb.

Iný zážitok budú mať v relaxačno-meditačnej miestnosti, kde zažijú nevšednú zvukovo-vizuálnu projekciu skombinovanú z vlákien, svetiel a hudby.

„Výstava je pre všetky vekové kategórie, dokonca aj pre lezúňov, pre ktorých budeme organizovať dielničky. Na svoje si prídu aj rodičia, ktorí sa môžu zabávať s deťmi,“ dodala Valéria Marákyová.

Textil ako materiál zachytáva spoločenský kontext každej doby, celý komplex súvislostí s ľudovou kultúrou, náboženstvom, estetickým cítením, ekonomikou, ale aj s identitou človeka, jeho kultúrnym i sociálnym zázemím či rodovou identitou. Zámerom autorov výstavného projektu je podporiť u návštevníkov radosť z tvorby, podnecovať ich fantáziu, inšpirovať k novým pohľadom a netradičným prístupom objavovania textilu.

Výstava je tematicky rozdelená podľa základných pojmov: vlákno, sieť, pletenina, tkanina, uzol a netkaná textília. Potrvá do 29. mája.

Prečítajte si tiež: Ako vznikalo najväčšie sídlisko v strednej Európe? V Petržalke otvoria interaktívnu výstavu

Foto: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM