Aktualizované KAW Rôzne Správy

Dôležitá zmena na Račianskom mýte: Z nešťastného ostrovčeka už nebudú ľudia "padať" na vozovku

Novinkou tiež bude, že autá už nebudú môcť odbočiť doprava zo Šancovej na Račiansku ulicu.

Ilustračný obrázok k článku Dôležitá zmena na Račianskom mýte: Z nešťastného ostrovčeka už nebudú ľudia "padať" na vozovku
Zdroj: Facebook.com/Bratislava - hlavné mesto SR

Desiatky ľudí na malom ostrovčeku tesniaci sa vedľa seba. Každú chvíľu hrozí, že bude niekto vytlačený do vozovky. To je obrázok dobre známy z každého rána či popoludnia na križovatke Šancovej a Račianskej ulice.

Ostrovček bude väčší

Situácia by sa však mala čoskoro zmeniť. Mesto má totiž v pláne v blízkej budúcnosti na spomínanej križovatke zväčšiť priestor pre chodcov a uprednostniť MHD. Novinkou tiež bude, že autá už nebudú môcť odbočiť doprava zo Šancovej na Račiansku ulicu, čím sa rozšíri priechod a priestor pre chodcov, ktorý nebol dostatočný. Stane sa tak už zajtra (štvrtok 21. mája). Informovalo o tom Hlavné mesto.

„Na kriticky úzkom ostrovčeku sa totiž ľudia v dopravných špičkách fyzicky nezmestili a museli stáť na ceste. Z tohto dôvodu sme zrušili toto málo frekventované odbočenie áut doprava. Pred zrušením sme prihliadali aj na skutočnosť, že blízke okolie ponúka vodičom viaceré náhradné možnosti trasovania,“ vysvetľuje Hlavné mesto.

Mesto zároveň odporúča vodičom viaceré náhradné možnosti trasovania a obchádzok:

Vajnorská – Kutuzovova – Kukučínova (resp. Trnavské mýto – Kukučínova)

Trnavské mýto – Krížna – Legionárska

Šancová – Karpatská – Pionierska

Na križovatke na Šancovu ulicu v smere na Hlavnú stanicu bude zároveň preferovaná MHD. Teda, keď autá zastanú na červenú, autobus má zelenú ešte približne 13 sekúnd. „Pre zvýšenie bezpečnosti je inštalovaný odpočet zeleného signálu pre chodcov a taktiež upozorňujúci signál blikajúceho autobusu. Chceme preto poprosiť chodcov, aby nevstupovali na priechod na červenú, aby tak neohrozili seba a prechádzajúce vozidlo MHD,“ píše sa na stránke Hlavného mesta.

V pláne je aj komplexnejšia rekonštrukcia najneskôr v roku 2021 tak, aby bola zjednotená s úrovňou chodníka.

Názor odborníka

Na zmeny v doprave v spomínanej lokalite sme sa opýtali dopravného analytika Jozefa Drahovského. „Račianske mýto je intenzívne využívaný prestupný uzol. Spomínaný ostrovček nedokázal zvládnuť narastajúci počet chodcov. Odhadujem, že vodiči odbočujúci zo Šancovej na Račiansku si rýchlo nájdu náhrade trasy. Ak sa na nich budú tvoriť dopravné zápchy, tak je možné, že znova sa povolí odbočenie zo Šancovej, ale už pri inom stavebnom prevedení križovatky,“ zhodnotil Darhovský.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM