Samospráva

Nesrovnal je za zvýšenie stupňa ochrany lesov, ľudí by z prírody nemal vyhnať

Primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal je za zvýšenie stupňa ochrany lesov na takú mieru, aby to ľudí nevyhnalo z prírody. Ministrom už dal aj návrhy.

Ilustračný obrázok k článku Nesrovnal je za zvýšenie stupňa ochrany lesov, ľudí by z prírody nemal vyhnať
10
Galéria
Zdroj: Iniciatíva Naše Karpaty

Primátor Ivo Nesrovnal je za zvýšenie stupňa ochrany lesov na takú mieru, aby to ľudí nevyhnalo z prírody. Ministrom už dal aj návrhy. Potvrdil to v relácii Hlavné mesto spravodajskej televízie Tablet.TV. V diskusii sa venoval téme ochrany lesov v okolí hlavného mesta.

Obmedzená ťažba

Pripomenul, že na území mestských lesov už niekoľko rokov platí obmedzenie ťažby. „Mestské lesy Bratislava dostávajú z rozpočtu mesta príspevok vo výške viac ako 300-tisíc eur ročne ako kompenzáciu za utlmenie hospodárskej a zvýraznenie rekreačnej funkcie lesa,“ upozornil.

Tendenciu využívať potenciál lesoparku pre aktívny oddych a šport dokumentoval aj na aktivitách, ktoré mesto spolu s Mestskými lesmi v Bratislave zrealizovalo.

„Oceňujú to už aj v zahraničí, keď lesopark zaraďujú medzi desať najkrajších mestských lesov a Bratislavu do prvej trojky najzelenších miest sveta. Vidno to však aj na záujme Bratislavčanov, v májových dňoch podľa našich zistení prišlo za oddychom do lesoparku približne 100-tisíc ľudí všetkých vekových kategórií,“ zvýraznil Nesrovnal.

Les pre ľudí

Ambíciou mesta je podľa jeho slov to, aby podobný trend, preferujúci rekreačný potenciál lesov, bol aj na tých územiach, ktoré má v správe štát. „Takýto záujem som predostrel aj ministrovi životného prostredia L. Solymosovi (Most-Híd), obrátil som sa tiež na ministerku pôdohospodárstva G. Matečnú (nom. SNS)," pripomenul.

Nesrovnal je za zvýšenie stupňa ochrany lesov na takú mieru, aby to ľudí nevyhnalo z prírody. Je presvedčený, že optimálne riešenie ponúkne prienik všetkých relevantných argumentov.

„Musíme sa navzájom počúvať, teda počúvať názor, že les by mal byť pre ľudí a že by sa napríklad malo obmedziť poľovanie, na druhej strane je potrebné vnímať a počúvať aj to, že sa nám premnožila divá zver, ktorá spôsobuje škody vinohradníkom. a koniec koncov, môže byť aj rizikom pre návštevníkov lesa,“ ozrejmil bratislavský primátor.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM