Správy

Starostovia žiadajú zastavenie výrubu v lesoch v okolí Bratislavy

Starostovia Karlovej Vsi, Dúbravky a Devína žiadajú, aby ministerstvo pôdohospodárstva zverejnilo v otázke plánovanej ťažby v prvom štvrťroku 2018 ťažbovú mapu.

Ilustračný obrázok k článku Starostovia žiadajú zastavenie výrubu v lesoch v okolí Bratislavy
7
Galéria
Zdroj: Bratislava - Karlova Ves

Starostovia mestských častí Karlova Ves (Dana Čahojová), Devín (Ľubica Kolková) a Dúbravka (Martin Zaťovič) sa otvoreným listom obrátili na ministerku pôdohospodárstva Gabrielu Matečnú, ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa a riaditeľa štátneho podniku Lesy SR Mariana Staníka, aby zastavili masívnu ťažbu v lesoch v okolí Bratislavy.

Nesúhlas starostov

„Obyvatelia nielen Karlovej Vsi, ale aj celej Bratislavy, vnímajú lesy v okolí hlavného mesta ako jedinečné prírodné prostredie s nezastupiteľnou rekreačnou funkciou. Je neprijateľné, aby štátny podnik Lesy SR rozhodol o výrube stoviek zdravých stromov. Obrátili sme sa na kompetentné ministerstvá, aby zastavili plánovaný masívny výrub,“ upozornila starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová.

„Program starostlivosti o lesy v okolí Bratislavy nedostatočne zohľadňuje ich rekreačný význam a ekologickú hodnotu. Aby mohli plniť tieto funkcie je okrem iného podstatné, aby boli v lesoch pestované stanovištne pôvodné druhy drevín a nie rovnoveké monokutúry nepôvodných stromov na plantážach, čo sa, žiaľ, ešte stále deje najmä v lužných lesoch pri Dunaji,“ doplnila starostka Devína Ľubica Kolková.

„Podporujeme aktivity, ktoré smerujú k rozumnému a prírode blízkemu hospodáreniu v lesoch na území Bratislavského samosprávneho kraja a ich rekreačnú funkciu. Zasielame preto dotknutým ministerstvám návrh na obnovu Bratislavského lesného parku na pozemkoch vo vlastníctve štátu, s uvedením konkrétnych možností, ktoré podporuje odborná aj občianska verejnosť,“ upozornil starosta Dúbravky Martin Zaťovič.

Ťažobná mapa

Starostovia Karlovej Vsi, Dúbravky a Devína žiadajú, aby ministerstvo pôdohospodárstva, pod ktorý patrí štátny podnik Lesy SR, zverejnilo v otázke plánovanej ťažby v prvom štvrťroku 2018 ťažbovú mapu. Podľa starostov je dôležité, aby sa verejnosť dozvedela, kde a kedy sa bude ťažiť drevo a v akom objeme. Rovnako žiadajú zverejnenie Programu starostlivosti o lesy, najmä časti, v ktorej je uvedený popis porastov a plán hospodárskych opatrení o ne.

„Štátny podnik Lesy SR by mal úplne vylúčiť ťažbu v ekologicky najviac citlivých a rekreačne významných lokalitách. Dôležité je ponechať na dožitie esteticky a ekologicky cenné jedince drevín, najmä staršie a mohutné jedince duba a ostatných domácich listnatých stromov,“ mieni starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová.

Tri mestské časti žiadajú zmeny v značení plánovaného výrubu stromov. Pre zaujímavosť možno uviesť, že zatiaľ čo v Mestských lesoch v Bratislave sa na rozlohe 3 100 hektárov ťaží 7 000 m3 dreva ročne, štátne lesy na rozlohe 4 100 ha ťažia takmer 17 000 m3 dreva. Kým na území mestských lesov sú všetky lesy vyhlásené ako rekreačné, na pozemkoch v správe štátneho podniku Lesy SR je veľká časť lesov určená pre ťažbu.

Bratislava24.sk informoval Branislav Heldes z Miestneho úradu mestskej časti Bratislava-Karlova Ves.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM