Kultúra

Nenechajte si ujsť jedinečnú multimediálnu šou na Dunaji

Na hladine Dunaja sa budú v prvý júnový deň preháňať lode a zabavíte sa na športových súťažiach. Deti si prídu na svoje počas kultúrneho programu a vyvrcholením bude multimediálna šou na rieke.

Ilustračný obrázok k článku Nenechajte si ujsť jedinečnú multimediálnu šou na Dunaji
Zdroj: TASR

Slnovrat na Dunaji je názov prvého ročníka prehliadky, ktorá ponúkne mesiac plný zážitkov pri vode a na vode. Od 1. júna do 2. júla si môže verejnosť užiť na celom slovenskom toku Dunaja od Devína po Štúrovo, vrátane Malého Dunaja, vyše 40 podujatí.

Organizátori prinášajú plavby loďou, splavy, športové súťaže, programy pre deti, kultúrne akcie, kino, divadlo, environmentálne podujatia, otvorené dvere lodeníc a prístavov, výstavy, premietania a poznávanie prírodného bohatstva tohto územia.

Multimediálna šou na Dunaji

Prehliadka vyvrcholí 30. júna záverečným večierkom na bratislavskej Magio pláži. V predvečer začiatku slovenského predsedníctva v Rade EÚ čaká širokú verejnosť aj mimoriadny zážitok na námestí M. R. Štefánika pri obchodnom centre Eurovea v podobe multimediálnej šou na hladine Dunaja s názvom Tancujúca voda: Od Tatier k Dunaju.

„Na Dunaji sa zastaví plavba, budú tam zakotvené dve veľké lode. Na jednej bude postavená dýza, ktorá vytvorí vodnú stenu o veľkosti 40 × 18 metrov, na ňu sa bude premietať z druhej lode špeciálnou projekciou zhruba 20-minútový program, ktorý bude doplnený lasermi,“ povedala Barbora Šugárová, PR manažérka humanitárnej a charitatívnej Spoločnosti Ferdinanda de Martinenga, ktorá pripravuje multimediálnu šou, aká ešte v Bratislave nebola.

Ako uviedol programový riaditeľ Stredoeurópskej nadácie Juraj Čorba, budúci rok sa bude nadácia snažiť rozšíriť svoju iniciatívu Slnovrat na Dunaji na ďalšie slovenské rieky: „Vieme o tom, že veľmi zaujímavé veci sa dejú aj na Váhu, na Hrone, na Hornáde a ďalších riekach, zároveň budeme hľadať cesty, ako rozšíriť túto verejnú prehliadku podujatí na rieke smerom do Rakúska a Maďarska.“

Čítajte aj: Od Devína po Štúrovo na Dunaji: Spoznajte rieku inak

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM