Rôzne

Nechcené oblečenie nemusí končiť v smetnom koši. Dajte mu druhú šancu na swape!

Swap je na Slovensku novým trendom, ktorému podľahla mladá aj staršia generácia. V Bratislave sa pravidelne koná na viacerých miestach.

Ilustračný obrázok k článku Nechcené oblečenie nemusí končiť v smetnom koši. Dajte mu druhú šancu na swape!
10
Galéria
Foto: Ľubo Baran

Žijeme dobu, v ktorej sa rozmohla takzvaná „fast fashion“ móda, teda rýchla móda. Predstavuje lacné, často nekvalitné módne kúsky. Vzhľadom na nízke ceny si kupujeme mesiac čo mesiac nové a nové „trendové“ kúsky.

Keďže hovoríme o fast fashion, často končia tieto kúsky už po pár noseniach na dne skrine alebo v odpadkových košoch. Oblečenie sa stalo jednorázovou záležitosťou. Tento neekologický trend sa rozhodli zmeniť uvedomelí ľudia, ktorí začali organizovať swap, teda vzájomnú výmenu oblečenia, kabeliek, topánok a doplnkov.

Swapujte!

V Bratislave sa tieto podujatia pravidelne organizujú na niekoľkých známych miestach. Ogranizátori swapov si sami určia, koľko oblečenia môžete priniesť, ako aj vstupné, ktoré zaplatíte. Zvyčajne sa jedná o symbolické vstupné do piatich eur.

Na swap môžete priniesť dámske, pánske aj detské oblečenie. Podmienkou je, aby bolo v stave, v akom by ste ho darovali napríklad najlepšej priateľke, teda čisté a nositeľné. Oblečenie odovzdáte pri vstupe, zaplatíte vstupné a hor sa na „nákupy“!

Z vešiakov či kôpok s oblečením si môžete zobrať kúsky, ktoré sa vám páčia a využijete ich. Koľko kúskov si zo swapu odnesiete, je len na vás. Hlavne rozumne!

Všetko to, čo sa „nevyswapuje“, poputuje na charitu alebo sa zrecykluje.

Bratislavské swapy

Swapy sa pravidelne organizujú napríklad v KC Dunaj (zvyčajne nedeľa, vstupné 5 eur) alebo po novom aj v Novej Cvernovke – BAGBET SWAP (konať sa budú každú prvú nedeľu v mesiaci, vstup 5 eur).

Swapy už nájdete aj na podujatiach, ktoré sa venujú udržateľnosti, ako napríklad festival Pomalo.

SWAP
10
Galéria
Foto: Ľubo Baran

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM