Dominika Pacigová Rôzne

Potrebujete oživiť šatník? SWAP umožňuje ekonomicky a ekologicky vymeniť oblečenie

Prineste oblečenie, ktoré nenosíte a vezmite si to, čo sa vám páči. Jedným z cieľom SWAP-u je, aby sa menej oblečenia vyhadzovalo, ale aj nakupovalo.

Ilustračný obrázok k článku Potrebujete oživiť šatník? SWAP umožňuje ekonomicky a ekologicky vymeniť oblečenie
10
Galéria
Foto: Ľubo Baran

Inštitút pre rozvoj udržateľnej módy (IPRUM) tvorí Alžbeta Irhová, Zuzana Dutková, Patrik Brody a Ľubo Baran. Organizujú SWAP-y, prednášky, diskusie i workshopy. Ako prví priniesli na Slovensko nový koncept výmeny oblečenia. Dbajú predovšetkým na recyklačnú štruktúru spracovávania textilného odpadu.

Ekologické nakupovanie

V rámci spoločenského podujatia SWAP, ktoré predstavuje nový spôsob ekologického nakupovania, máte možnosť priniesť oblečenie, ktoré nenosíte a môžete si zobrať neobmedzené množstvo šatstva, ktoré sa vám zapáči. „Na naše SWAP-y je potrebné priniesť vytriedené oblečenie, topánky, kabelky či doplnky. Tieto veci však musia byť voňavé, čisté, pekné a nepoškodené. Taktiež ponúkame ľuďom možnosť priniesť oblečenie, ktoré už nemá potenciál slúžiť ďalej. To odovzdávame na recyklačné účely,“ prezradila dizajnérka a spoluzakladateľka Inštitútu pre rozvoj udržateľnej módy Alžbeta Irhová.

IPRUM spolupracuje s rôznymi organizáciami. „Spolupracujeme s firmami, ktoré napríklad tkajú z tričiek koberce alebo prestierania. Rôzne firmy z textilného odpadu vyrábajú izolácie do áut či budov. Zaujímavosťou je, že v každom osobnom aute sa nachádza 25 kilogramov textilného odpadu. Taktiež spolupracujeme so združeniami, ktoré pomáhajú komunitným centrám na Slovensku, ktoré sa ďalej starajú o sociálne znevýhodnené rodiny,“ uviedla.

Foto: Ľubo Baran

Výmena staršieho za nové

Neexistuje jednoznačná cesta, ako si vytvoriť ukážkový šatník, pretože ide o osobné preferencie a štýl. „Snažíme sa nabádať ľudí, aby sa pred nákupom nového oblečenia zamysleli, či ho naozaj potrebujú a vynosia. Existuje nepísané pravidlo, že by sme si nemali kúpiť vec, ak si ju neoblečieme aspoň tridsaťkrát,“ skonštatovala.

Vytriedenie šatníka si však vyžaduje čas a trpezlivosť. „Najdôležitejším aspektom je dôkladné prezretie každého kúsku oblečenia, ktorý sa nachádza v šatníku. V prípade, že ho máme skutočne veľa, môžeme využiť rôzne alternatívy, kam ho posunúť,“ dodala s tým, že ho môžeme predať, darovať kamarátom či rodine, rodine v núdzi alebo ho vyswapovať.

Okrem SWAP-ov organizujú aj ďalšie podujatia. Ide napríklad o workshopy výroby vrecúšok na bezobalový nákup či spoluprácu s dizajnérmi, blogermi i umelcami. Snažia sa tak vymyslieť spôsob, ako predĺžiť životnosť vecí. „Takýmto spôsobom sme zorganizovali viaceré zaujímavé workshopy, pričom sme vyrábali peňaženky z Tetra Pak-u či úbytkových bannerov, učili sme háčkovať, vyrábať upcyklovaný šperk i opravovať oblečenie a obuv,“ uzavrela Alžbeta Irhová.

Najbližší SWAP sa bude konať 27. januára.

nedeľa / od 13:00 hod. / KC Dunaj / 5 eur

SWAP
10
Galéria
Foto: Ľubo Baran
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM