Tomáš Stupavský Rôzne

Nebudeme iba kritizovať: Pozrite si, rebríček 3 najkrajších dopravných uzlov v Bratislave + FOTO

Ach toto miesto vyzerá príšerne! Túto vetu si určite častokrát poviete, keď sa ocitnete na nejakom verejnom priestore v našom hlavnom meste. Bohužiaľ, tento problém sa týka aj zastávok MHD a dopravných uzlov. Možno tomu neveríte, ale nám sa podarilo nájsť aj tie, ktoré sú na pohľad pekné.

Ilustračný obrázok k článku Nebudeme iba kritizovať: Pozrite si, rebríček 3 najkrajších dopravných uzlov v Bratislave + FOTO
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

V minulých týždňoch sme pre vás pripravovali reportáže, ktoré sa venovali zanedbaným verejným priestorom, či už podchodom, vlakovým staniciam alebo dopravným uzlom. Prioritne sme sa pozreli na zastávky a prestupové stanice kadiaľ jazdí mestská hromadná doprava (MHD), pretože týmito miestami denne prejde množstvo ľudí.

Problém škaredých a zanedbaných verejných priestorov v Bratislave sa už dlhodobo nerieši. Preto sa snažíme na túto problematiku upozorniť. Nedávno sme pre vás zostavili rebríček najškaredších dopravných uzlov, ktorý si môžete prečítať tu.

Aby sme neboli iba kritický, vytvorili sme pre vás aj rebríček tých najkrajších. Vybrali sme sa do ulíc a verte nám, že nájsť ich dalo naozaj zabrať. Bohužiaľ v Bratislave tak veľa slušných dopravných uzlov nenájdete. Tu je náš výber:

1. Hodžovo námestie

„Pýcha“ dopravných uzlov v Bratislave, tak môžeme označiť miesto nazývané Hodžovo námestie. Táto významná dopravná križovatka sa nachádza v samom centre hlavného mesta. Všade máte odtiaľto blízko, či už do historickej časti Starého Mesta, k Bratislavskému hradu, na Slavín alebo ak sa potrebujete dostať na Hlavnú stanicu. Skrátka, odtiaľto vedú cesty do všetkých častí Bratislavy.

Ale teraz prejdime k samotnému hodnoteniu celého priestoru. Ak vystúpite na hociktorej zastávke MHD (nachádzajú sa tu štyri) ocitnete sa vo veľmi príjemnom a čistom prostredí. Na niektorých stenách síce nájdete nejakú tú čmáranicu, ale ak sa na celé „Hodžko“ pozrieme v globále, je relatívne slušné.

Prečítajte si tiež: Podchod na Hodžovom námestí: Takto má vyzerať verejný priestor v hlavnom meste!

Priestor celého námestia vhodne dopĺňajú okolité budovy. Aj keď zástancovia parkov a zelene by možno namietali, ale fontána, Prezidentský palác, či hotel Crowne Plaza, sa sem naozaj hodia.

Okrem toho tento priestor disponuje niečím, čo len tak v Bratislave nenájdete. A to čistým a nezdevastovaným podchodom. O ten sa stará súkromná firma, čiže preto podchod vyzerá tak ako vyzerá.

Ak máme zvoliť najkrajší dopravný uzol v Bratislave, bez debaty ním je Hodžovo námestie.

2. Blumentál

Pred Daňovým úradom na Radlinského ulici sa v septembri minulého roka otvorila zastávka „viedenského typu“.

Nástupište zastávky Blumentál tvorí vozovka, ktorú mesto dvihlo na úroveň chodníka. V prípade, ak k zastávke neprichádzajú električky alebo autobusy, cesta slúži osobnej doprave. Autá však musia v úseku jazdiť zníženou rýchlosťou, pri zastavení liniek MHD zastať pred zastávkou.

Z počiatku si ľudia na tento typ zastávky dlho zvykali a mali k nemu výhrady, no dá sa na to navyknúť. Odhliadnuc od problému s vystupovaním priamo do vozovky, musíme konštatovať, že okolie tohto dopravného uzla vyzerá naozaj pekne.

Dve zastávky, na ktorých zastavujú autobusy aj električky, sú čisté a zatiaľ nepoškodené. Zastávka smerom na Obchodnú ulicu disponuje aj veľkou informačnou tabuľou, ktorá ukazuje kedy a za koľko má prísť najbližší spoj.

Okolie je v týchto mesiacoch krásne zelené a naozaj sa tu cítite príjemne. Navyše celé prostredie vhodne dopĺňa aj historická pamiatka Kostol Nanebovzatia Panny Márie (Blumentálsky kostol).

Zastávka Blumentál obsadila druhé miesto v našom rebríčku.

3. Námestie Ľudovíta Štúra

Možno niekto bude namietať, že toto nie je až tak vyťažený dopravný uzol, ale okolie tejto lokality vyzerá naozaj slušne. Z toho dôvodu sme Námestie Ľudovíta Štúra zaradili do nášho výberu.

Prechádza tadiaľto električka číslo 4 a donedávna tu jazdila aj linka číslo 1. Okrem toho zastávku tu má aj autobus číslo 95. Ako sme spomenuli samotná zastávka a jej okolie pôsobí pekne a čisto.

Prečítajte si tiež: Pokračujeme v rebríčku najškaredších dopravných uzlov v Bratislave: Pozrite sa na ďalších 5 otrasných miest + FOTO

Navyše v blízkosti sa nachádzajú známe dominanty Bratislavy. Iba niekoľko metrov od zastávky nájdete Hviezdoslavovo námestie, čiže je dotiaľto na skok do centra a do historickej budovy Slovenského národného divadla. Ďalej blízko je aj Reduta alebo Slovenská filharmónia. Za električkovou zastávkou zase sídli Slovenská národná galéria.

Čiže odtiaľto cestovať ďaleko za kultúrou skutočne nemusíte. Navyše z námestia sa za minútu dostanete na dunajskú promenádu, kde môžete obdivovať petržalský breh a samotný veľtok Dunaj.

Vďaka týmto všetkým atribútom sme zaradili zastávku Námestie Ľudovíta Štúra na tretiu pozíciu.

Pekné dopravné uzly v Bratislave
24
Galéria
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM