Jakub Haršany Rôzne

Nebojte sa vstúpiť do uličiek labyrintu. Môže vám pomôcť nájsť tú pravú cestu

Chceli by ste zažiť ten pocit, keď vstupujete do labyrintu a snažíte sa dostať do stredu? Nemusíte chodiť ďaleko, v Bratislave jeden taký máme.

Ilustračný obrázok k článku Nebojte sa vstúpiť do uličiek labyrintu. Môže vám pomôcť nájsť tú pravú cestu
3
Galéria
Zdroj: Facebook

Labyrint môžeme považovať za jeden z najstarších ľudských symbolov. Už odpradávna symbolizoval dušu či hľadanie. Pri prechádzke labyrintom zažívame rôzne pocity, ktoré niekedy ani nemusíme vedieť vysvetliť.

Pri kameňolome

Aj v Bratislave môžeme nájsť takéto miesto s čarovnou atmosférou. Veľký kruhový labyrint sa nachádza vo Weitovom lome v mestskej časti Devínska Nová Ves. Lom bol v minulosti nazývaný Devínsky kameňolom, bol súčasťou prvej bratislavskej vápenky a leží na západnom svahu vrchu Devínska Kobyla.

Práve z najvyšších miest kameňolomu môžeme vidieť labyrint v plnej svojej kráse. Ak pristúpime bližšie, zistíme, že táto jedinečná atrakcia je vytvorená z obyčajných kameňov, ktoré za ten čas, čo tu ležia, obrástli trávou.

Labyrint v Devínskej Novej Vsi je vytvorený ako replika známeho labyrintu z francúzskeho Chartres, ktorý sa nachádza v dlažbe gotickej katedrály.

Mnohým však môže tento výtvor pripomínať aj záhadné kruhy v obilí, ktoré sa objavujú po celom svete.

Prechádzka labyrintom uvoľní myseľ

Ak sa už nachádzate vo Weitovom lome a kocháte sa nevšedným dielom, nič vám nebráni vstúpiť do labyrintu. Na rozdiel od bludiska, labyrint nepoužíva žiadne slepé uličky ani klamlivé cesty, takže pri prechádzke labyrintom nemusíme používať logiku či rozum.

Cesta labyrintom je školou trpezlivosti a sústredenia. Tým, že je cesta aj cieľ známy, mozog v nás vyvoláva rôzne emócie a myšlienky, ktoré na prvý pohľad s ničím nesúvisia. Pri prechádzaní chodbičkami človek sleduje len smer, prestáva vnímať okolie a uvoľňuje si myseľ.

Ak by ste sa rozhodli, že sa k bratislavskému labyrintu chcete ísť pozrieť, dostanete sa k nemu po modrej trase náučného chodníka, ktorý spája Devín s Devínskou Novou Vsou. Tento jedinečný labyrint určite stojí za to vidieť.

Čítajte aj: Na území Bratislavy sa nachádza významné paleontologické nálezisko

Pieskový vrch Sandberg
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM