Rôzne

Nebojte sa pustiť žilou. Darca krvi dokáže pomôcť až trom pacientom!

Krvi nikdy nie je dosť. A to doslova! Ak ste zdraví a máte humánne cítenie, poďte do toho! Krv môžete dokonca darovať aj mimo nemocnice.

Ilustračný obrázok k článku Nebojte sa pustiť žilou. Darca krvi dokáže pomôcť až trom pacientom!
7
Galéria
Zdroj: TASR

Len na Slovensku sa každoročne spotrebuje približne 180-tisíc transfúznych jednotiek červených krviniek. Či už ide o obete úrazov, ľudí podstupujúcich operácie alebo pacientov liečiacich sa na leukémiu či nádorové ochorenia, všetci potrebujú krv.

Môžem byť darcom?

V Bratislave môžete darovať krv počas pracovných dní od 7. hodiny v nemocniciach v Ružinove a na Kramároch. Okrem toho poskytuje ružinovská nemocnica aj výjazdové odbery na rôznych miestach. Program výjazdov nájdete na stránke www.ntssr.sk.

Jeden takýto výjazd uskutoční 12. júna od 8:00 do 11:00 hod. v DC na Osuského 3 v Petržalke.

Darcom krvi sa môžete stať, ak spĺňate niekoľko dôležitých kritérií. K tým najzákladnejším patrí vek od 18 do 65 rokov, hmotnosť viac ako 50 kilogramov a nemôžete trpieť na závažné a chronické ochorenia. Ostatné kritéria darcovstva a prípady, pri ktorých nesmiete darovať krv, nájdete TU.

Ako prebieha celý proces darovania krvi, sa dočítate TU.

Jeden odber, tri životy

Vedeli ste, že darca krvi dokáže pomôcť až trom pacientom? Jednotka odobratej krvi sa totiž spracováva na tri súčasti, a to koncentrát červených krviniek, krvných doštičiek a čerstvo zmrazenú plazmu.

Darovanie krvi má pozitívne účinky aj na samotného darcu. Organizmus sa stáva trénovanejším, a tým pádom aj odolnejším pri závažných úrazoch s rizikom vykrvácania. Tým, že telo musí nahradiť chýbajúce krvinky novými, darovanie prispieva k regenerácii organizmu. Takisto upravuje hladinu železa v krvi, čím klesá riziko srdcovo-cievnych chorôb.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM