Jakub Haršany Rôzne

Nebojte sa pustiť žilou. Darovaním krvi pomôžete sebe i druhým

Ak ste zdravý a máte odhodlanie urobiť niečo pre druhých, máte všetky predpoklady na to, aby sa z vás stal ideálny darca krvi.

Ilustračný obrázok k článku Nebojte sa pustiť žilou. Darovaním krvi pomôžete sebe i druhým
Zdroj: TASR

Krv je najvzácnejšia tekutina, ktorej nikdy nie je dosť. Len na Slovensku sa každoročne spotrebuje približne 180-tisíc transfúznych jednotiek červených krviniek. Či už ide o obete úrazov, ľudí podstupujúcich operácie alebo pacientov liečiacich sa na leukémiu či nádorové ochorenia, všetci potrebujú krv.

Darovanie krvi je aj z tohto dôvodu veľmi jednoduchý, prospešný a humánny spôsob, ako niekomu pomôcť. Veď aj vy raz možno budete potrebovať nejaké to „deci“ červenej tekutiny, ktorú predtým niekto daroval. Tak prečo to neskúsiť?

Kedy môžete byť darcom

Darcom krvi sa môžete stať, ak spĺňate viaceré kritéria. Tými základnými sú vek od 18 do 65 rokov, hmotnosť viac ako 50 kilogramov a nemôžete trpieť na závažné a chronické ochorenia. Ostatné kritéria darcovstva a prípady, pri ktorých nesmiete darovať krv nájdete TU.

Okrem toho, že darovaním červených krviniek môžete niekomu zachrániť alebo predĺžiť život, je vysatie krvi prospešné aj pre vás.

Ešte pred samotným odberom absolvuje darca vyšetrenie, ktoré v sebe zahŕňa krvný obraz, pečeňové testy aj odber vzoriek na virológiu. Samozrejmosťou je zmeranie krvného tlaku. Táto prehliadka vás ubezpečí, že ste stopercentne zdraví a niekedy môže odhaliť aj chorobu, o ktorej ste ani netušili.

Organizmus sa darovaním krvi posilňuje

Darovanie krvi má aj ďalšie pozitívne dôvody. Organizmus sa stáva trénovanejším, a tým pádom aj odolnejším pri závažných úrazoch s rizikom vykrvácania. Tým, že telo musí nahradiť chýbajúce krvinky novými, darovanie prispieva k regenerácii organizmu. Takisto upravuje hladinu železa v krvi čím klesá riziko srdcovo-cievnych chorôb.

Ak prekonáte počiatočné obavy a rozhodnete sa stať darcom krvi, v Bratislave tak môžete urobiť každý pracovný deň od 7. hodiny v nemocniciach v Ružinove a na Kramároch. Okrem toho poskytuje ružinovská nemocnica aj výjazdové odbery na rôznych miestach. Program nájdete na webovej stránke www.ntssr.sk.

Čítajte aj: Najvyššie ocenenie za darovanie krvi dostal občan Jaroviec

Darovanie krvi
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM