Správy Samospráva

Nebezpečná Bratislava: V TÝCHTO lokalitách majú policajti najviac práce

Ktoré lokality sú najpriestupkovejšie v Bratislave? Prekvapujúce je, že nejde o okrajové lokality

Ilustračný obrázok k článku Nebezpečná Bratislava: V TÝCHTO lokalitách majú policajti najviac práce
5
Galéria
Zdroj: TASR

Bezpečnosť v hlavnom meste si môžu obyvatelia a obyvateľky Bratislavy overiť na prehľadnej mape, ktorá ukazuje, na ktorej ulici najčastejšie porušujeme dopravné predpisy, či kde a aké priestupky boli spáchané. Aktuálnu mapu bezpečnosti nájdu záujemcovia na transparentnom portáli hlavného mesta.

Aplikácia

„Dáta o dopravných aj iných priestupkoch v našom meste zverejňujeme na transparentnom portáli už dlhšie. Súčasná aplikácia odzrkadlí na mape napríklad aj to, kde najčastejšie zasahujú mestskí policajti. Vidieť, že majú čo robiť na celom území mesta,“ hovorí primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Aplikácia zobrazuje počet priestupkov na území mesta Bratislava podľa ulíc, kde bol daný priestupok spáchaný. Po kliknutí na vybranú ulicu sa zobrazí počet zaznamenaných priestupkov rozdelených na prehrešky v oblasti bezpečnosti dopravy či v iných oblastiach. Návštevník webu si môže pozrieť počet priestupkov na konkrétnej ulici, alebo si vyfiltrovať oblasti s najčastejšími zásahmi mestskej polície. Údaje sú spracované za január až september 2020.

Centrum

Najviac priestupkov, až 2 675, zaznamenali mestskí policajti na Páričkovej ulici v Ružinove, z toho drvivá väčšina (2 669) sa týkala bezpečnosti cestnej premávky. Na druhom mieste je Námestie SNP s 1 298 pries­tupkami za prvých deväť mesiacov tohto roka, z nich 903 sa tiež týkalo dopravy.

Najviac zásahov Mestskej polície pri priestupkoch, ktoré sa netýkali dopravy, je zaznamenaných v centre mesta – okrem Námestia SNP (395) tiež na priľahlom Námestí Nežnej revolúcie (196) a na Kollárovom námestí (171).

Mapu spracovali na magistráte pracovníci oddelenia dátovej politiky a analýz v rámci dlhodobej stratégie vytvárať aplikácie a analýzy vlastnými odborníkmi a neobstarávať ich externe, ako bolo zvykom. Ďalšie mapy so zaujímavými údajmi z mesta budú pribúdať aj v najbližších mesiacoch. „Tvorbou vlastných mapových aplikácií sme sa priblížili k otvoreným mestám ako Sydney, Londýn, Viedeň či Praha, kde tiež samosprávy takéto aplikácie vytvárajú a poskytujú ich voľne verejnosti,“ uzatvára Matúš Vallo.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM