Nina Táborská Iné športy

Bežecký špeciál: Nebaví vás behať? Možno robíte niečo zle! Takto vyzerajú najčastejšie chyby pri behaní

Víkendový špeciál venovaný behu pokračuje. Oslovili sme profesionálnych aj amatérskych bežcov, aby sme sa dozvedeli, aké chyby najčastejšie robia ľudia, ktorí behajú, alebo behať ešte len začínajú. Či už ide o obuv alebo samotné dýchanie, nič netreba podceňovať.

Ilustračný obrázok k článku Bežecký špeciál: Nebaví vás behať? Možno robíte niečo zle! Takto vyzerajú najčastejšie chyby pri behaní
Zdroj: TASR

Prečo je dobré behať vám Bratislava24.sk prezradila už včera. Večer odštartovala kampaň Týždeň mobility akcia s názvom Telekom night run, ktorej sa zúčastnil rekordný počet bežcov. Povedali ste si, že k nim chcete patriť aj vy?

Predtým ako začnete, buďte si istí, že všetko robíte správne. V opačnom prípade sa dostavia problémy, ktoré vám naopak, behať zamedzia.

Študent FTVŠ, zástankyňa zdravého životného štýlu, trénerka, zanietená bežkyňa a začínajúci bežec. Podľa ich výpovedí a rád niektorých bežcov, ktorí sa zúčastnili akcie s názvom ”21 kilometrov pre deti” sme zostavili rebríček – 6 najčastejších chýb pri behaní, predstavujeme vám tri z nich:

1. Nesprávne dýchanie 2. Zlá technika behu 3. Slabá (prípadne žiadna) rozcvička

1. Nesprávne dýchanie

Odporúča sa dýchať predovšetkým ústami. Aj keď každému je prirodzené dýchať nosom a vydychovať ústami, pri behu toto pravidlo nie celkom platí. Pri takejto aktivite, kedy je telo v aktívnom pohybe, neprijímame totiž pri dýchaní nosom dostatok kyslíka. Mali by sme behať a dýchať v takom tempe, v ktorom sme schopní súvisle rozprávať.

2. Zlá technika behu

O držaní tela a správnom našľapovaní hovoria viacerí bežci. „Ide napríklad o beh po pätách, potom to môže byť tzv. ‘’sedavý’’ spôsob behu, kedy sú slabšie odrazové schopnosti bežca, ďalej záklon trupu a hlavy, vytáčanie trupu, nesprávna práca paží,“ pre Bratislava24.sk uviedol študent Andrej Švanda, ktorý sa behu venuje viac ako rok a pol.

Ak neviete ako nato a najmä aby ste sa vyhli zdravotným problémom, poradiť sa môžete s atletickým trénerom, ktorý vám priblíži správnu techniku behu.

3. Slabá rozcvička

Rozcvička je obzvlášť dôležitá, no veľmi podceňovaná súčasť behu nie len pri začiatočníkoch. „Ľudia behajú od dverí po dvere – žiadna rozcvička, strečing po behu”, priblížila problematiku trénerka Renata Poľanská.* „Rozcvička sa zanedbáva, pretože ľuďom sa zdá zbytočná, namiesto toho sa hrnú hneď behať,“* doplnila Michala Prokešová, ktorá si bez behu svoj život už nevie predstaviť. O tom, že beh je závislosť, sa zhodlo aj viacero bežcov z nedeľňajšieho charitatívneho be­hu.

Ako sa správne rozcvičiť?

“Pred behom je dôležite pripraviť organizmus na námahu a to napríklad rozklusom, dynamickým strečingom a bežeckou abecedou. Určite stačí 5–10 minút“, vysvetľuje Andrej Švanda.

Bežecká abeceda je cvičenie na rozvoj správnej techniky behu, ako napríklad práce v členkovom kĺbe, práca paží, držanie tela a podobne. Skladá sa zo základných cvičení ako nízky, stredný a vysoký poklus.

„Ak chcete uniknúť od každodenných problémov, zrelaxovať sa, udržať sa v dobrej kondícii, mať lepšiu postavu či bonus vo forme potešenia sa z dobrého umiestnenia sa v preteku, potom je beh správna aktivita pre vás,“ radí Michala Prokešová.

ďalšími troma chybami vás Bratislava24.sk zoznámi už zajtra.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM