Správy Samospráva

Návrat do normálu: Ako to bude so školami po Veľkej noci?

Starostovia a primátori nerozhodujú o otváraní a zatváraní škôl svojvoľne, musia sa riadiť usmerneniami epidemiologickej komisie.

Ilustračný obrázok k článku Návrat do normálu: Ako to bude so školami po Veľkej noci?
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Rodičia školopovinných detí sú už zúfalí. Na jednej strane vidia, aké je dištančné vzdelávanie nepostačujúce, na druhej sa zas obávajú, že keď pošlú deti do škôl, infikujú sa koronavírusom. Staré Mesto s tým má skúsenosti. Školy otvorilo a po zhoršení situácie ich opäť zatvorilo. Starostka Zuzana Aufrichtová však robí všetko pre to, aby sa deti do škôl vrátili.

Priorita

„Školy, na ktorých prebieha prezenčné vyučovanie a deťom sa dostáva náležité vzdelanie, sú našou absolútnou prioritou (nakoniec, ako jeden z cieľov sme si na tento rok stanovili aj rozšírenie kapacít staromestských škôl). V okamihu, keď bolo možné obnoviť prezenčnú výuku, urobili sme to. To bolo dva týždne pred jarnými prázdninami. Nastavili sme prísne pravidlá a aj vďaka tomu to fungovalo dobre a bezpečne,“ píše Zuzana Aufrcihtová na svojom facebooku. Dodáva, že teraz sú školy otvorené len pre deti rodičov z kritickej infraštruktúry alebo takých, ktorí nemôžu mať homeoffice.

„Tieto deti sú teraz v staromestských školách. Ostatné, a je ich veľká väčšina, sú teraz doma na online hodinách. Táto situácia ma naozaj neteší, ale nariadenia sa musia rešpektovať. Nariadenie zníženia mobility prišlo z ministerstva školstva a je potrebné ho akceptovať. Je to v záujme nás všetkých a v záujme čo najlepšieho zvládnutia pandémie,“ dodáva starostka.

Návrat do škôl

Zuzana Aufrichtová ubezpečuje, že otvorené školy sú pod prísnym dohľadom Regionálneho úradu verejného zdravotníctva a ak sa niečo pokazí, okamžite ich zatvoria.

„Školy sa naozaj neotvárajú na základe rozhodnutia či svojvôle starostu. Otváranie podlieha viacerým zákonom a nariadeniam. Predpokladáme, že školy budú otvorené 7. apríla. Keď to pandemická situácia naozaj dovolí a epidemiologická komisia umožní. Prajem si to rovnako, ako vy všetci. Všetci si uvedomujeme, že k normálnemu životu patrí vzdelanie, deti v školách a rodičia v práci. Žiaľ, aktuálne normálny život nežijeme, ale robíme všetko preto, aby sme sa k nemu v zdraví vrátili,“ uzatvára starostka.

foto je ilustračné

NORMÁLNY ŽIVOT SÚ DETI V ŠKOLÁCH A RODIČIA V PRÁCI. VŠETCI SI PRAJEME JEHO NÁVRAT. Školy, na ktorých prebieha...

Posted by Zuzana Aufrichtová on Monday, March 22, 2021

Prečítajte si aj:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM