KAW Rôzne

Nad Líščím údolím plánujú vytvoriť náučný chodník. Súčasťou projektu bude aj nový altánok

V rámci podpory rekreácie v lese Sitina Mestské lesy osadia aj náučné tabule, vytvoria ohnisko a vyčistia les od odpadu.

Ilustračný obrázok k článku Nad Líščím údolím plánujú vytvoriť náučný chodník. Súčasťou projektu bude aj nový altánok
46
Galéria

Líščie údolie a lesy v jeho okolí patria k častým cieľom prechádzok nielen Karlovešťanov a Dúbravčanov. Za oddychom a relaxom v dosahu mesta chodia ľudia zo všetkých bratislavských mestských častí. Mestské lesy aktuálne prichádzajú s projektom vybudovania náučného chodníka v spomínanej lokalite.

Náučný chodník s altánkom

Aktívni obyvatelia Karlovej Vsi v spolupráci s iniciatívou Naše Karpaty vnukli Mestským lesom zaujímavú myšlienku. Majú spoločne v pláne vytvoriť nad Líščím údolím zaujímavý náučný chodník.

Súčasťou projektu by malo byť osadenie infotabulí, vybudovanie nového altánku a samozrejme tiež vyčistenie lesa od odpadu.

„Infotabule pomôžu návštevníkom lepšie spoznať biotop lesa (rastlinstvo, zvieratstvo) a zoznámiť sa ekologickými rizikami pre les. Vysvetlia dôležitosť lesa ako migračnej trasy zveri, dôležitosť prirodzeného charakteru lesa, ktorý udržuje kvalitné ovzdušie pre priľahlé sídliská napr. tým, že ochladzuje a zvlhčuje prostredie v letných horúčavách,“ informujú Mestské lesy na sociálnej sieti.

Informácie na tabuliach sa budú týkať aj ochrany lesa a udržovania čistoty a poriadku. Vyzdvihnú tiež dôležitosť stabilizácie strmých svahov Sitiny stromovým porastom.

Hlasujte za projekt

Náučné tabule priblížia návštevníkom aj bohatú históriu lesa Sitina a informácie o využití vinohradníckeho kopca v minulosti. Nevynechajú tiež zaujímavosti o stromoch, ktoré sa v lokalite vyskytujú.

„Projekt má tiež za cieľ zvýšiť kvalitu rekreácie v lese a poskytnúť obyvateľom kultivovanejšie prostredie na trávenie voľného času,“ vysvetľujú Mestské lesy v Bratislave.

Projekt je zatiaľ iba v plánoch, Mestské lesy v Bratislave naň potrebujú získať financie z participatívneho rozpočtu BSK. Ak sa vám myšlienka užitočného náučného chodníka zapáčila, môžete za projekt zahlasovať TU.

Ilustračné foto

Mestské lesy v Bratislave, Bratislavský lesopark, Železná studnička, Kamzík
46
Galéria
Zdroj: TASR

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM