Rôzne

Pozor! V lokalitách Staré grunty, Líščie údolie a Sitiny budú strieľať diviakov

Sťažnosti obyvateľov na neúnosne vysoký počet diviakov spôsobili vydanie povolenia na ich odstrel.

Ilustračný obrázok k článku Pozor! V lokalitách Staré grunty, Líščie údolie a Sitiny budú strieľať diviakov
6
Galéria
Zdroj: TASR

Mestské lesy v Bratislave dostali povolenie na mimoriadny odstrel premnožených diviakov na nepoľovných plochách v karloveských lokalitách Staré grunty, Líščie údolie a Sitiny. Mestská časť Bratislava-Karlova Ves o tom informuje na svojom webe, prostredníctvom ktorého zverejnila aj rozhodnutie Okresného úradu Bratislava.

Premnožili sa

Dôvodom na vydanie povolenia boli opakované sťažnosti občanov bývajúcich v spomínaných lokalitách alebo občanov, ktorí tam vlastnia záhradky, na neúnosne vysoký počet diviakov pohybujúcich sa v okolí. Upozorňovali, že okrem škôd pestovateľom na hospodárskych plodinách spôsobovali diviaky aj časté kolízie v doprave. Mestská časť z tohto dôvodu podala žiadosť o mimoriadny odstrel na pozemkový a lesný odbor Okresného úradu Bratislava.

Dávajte si pozor!

V odôvodnení rozhodnutia, ktoré samospráva dostala vo štvrtok (30.5.), sa konštatuje, že obmedzenie početnosti napríklad prostredníctvom lovu je dôležité biotechnické opatrenie, ktorým sa pomáha zveri prekonať kritické obdobie nedostatku potravy a predovšetkým sa prispieva k znižovaniu škôd, ktoré zver, najmä s takou migračnou schopnosťou, ako majú diviaky, spôsobuje.

"Ako najúčinnejšia metóda ochrany v takomto prípade je udržanie početnosti diviačej zveri v takej výške, aby sa škody ňou spôsobované minimalizovali,“ potvrdil okresný úrad.

Vzhľadom na charakter lokality, blízkosť obydlí i prítomnosť voľne pohybujúcich sa osôb OÚ upozorňuje na zvýšenú potrebu dodržiavania bezpečnostných pravidiel.

Diviaky v Dúbravke
6
Galéria
Zdroj: Facebook

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM