Rôzne Správy

MAJÁLESY v Bratislave pred 100 rokmi: Na TÝCHTO miestach "balili" chlapci dievčatá

Skvelá zábava bývavala v Au-café, v Medickej aj v Albrechtovej záhrade. Tancovalo sa, športovalo, volila sa aj kráľovná krásy.

Ilustračný obrázok k článku MAJÁLESY v Bratislave pred 100 rokmi: Na TÝCHTO miestach "balili" chlapci dievčatá
Zdroj: TASR/Štefan Puškáš

Najprv práca, potom zábava. Tohto hesla sa držali Bratislavčania aj pred sto rokmi. A zábavu si užívali naplno. Majáles, to nebola len tancovačka. Na obľúbených stretnutiach začiatkom minulého storočia prítomní volili kráľovnú krásy, športovali, hrali sa spoločenské hry.

Zábava mládeže

Jarné zábavy bývali zväčša výsadou študujúcej mládeže. Tancovalo sa pri tónoch cigánskej alebo ľudovej hudby. Obľúbenými miestami na takéto akcie bolo Au-café, Albrechtova záhrada či Železná studnička.

Vychýrené boli stretnutia medikov a právnikov v Medickej záhrade. Nezaostávali ani žiaci z Lafranconi.

Študovali tam len chlapci a jediná príležitosť, kedy mohli vstúpiť do internátu dievčatá, bola na mikulášsku zábavu a počas majálesu. Lístky na akciu predával prípravný výbor. Tanečníčky si dôkladne vyberali. Často vraj pri predaji vstupeniek na seba žmurkli a škaredším dámam povedali, že už je vypredané.

V štyridsiatych rokoch pravidelne organizovali zábavy Živena a Kruh evanjelickej mládeže. Ako spomína Soňa Kovačevičová v knihe Taká bola Bratislava: „Tieto akcie sme nemali veľmi v obľube. Chodili tam nielen tetky ako gardedámy, ale aj cudzí ľudia. Dievčatá a chlapci sa na tancovačky vždy špeciálne vystrojili. Mládenci prišli vo vyšívaných košeliach, dievky v krojoch alebo ozdobených šatách.“

Príležitosť na zoznámenie

Počas jarných a letných mesiacov sa mešťania tešili najmä na verejné promenádne koncerty. Hrávalo sa v Au café, v záhrade Zemského vojenského veliteľstva (dnešný Gassalkovičov palác) a aj v Medickej záhrade. Ľudia sa tam prechádzali v štvorstupoch a družne debatovali. Tancovačky a koncerty boli príležitosťou zoznámiť sa s módnymi novinkami a nadviazať známosti. Samozrejme, vo všetkej počestnosti a v prítomnosti rodičov.

Bratislavčanom nerobilo problém zájsť za zábavou aj ďalej od centra.

Vyhľadávané majálesy a hody boli najmä v Karlovej Vsi a v Rači. Ako spomínajú pamätníci, v odpoludňajších hodinách tiahli zástupy ľudí do týchto lokalít. Išli peši iste aj preto, že lístky na električku boli v časoch prvej republiky pomerne drahé.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM