Adriana Banásová Správy

"Najväčším problémom sú pohodené injekčné striekačky," tvrdia obyvatelia žijúci v blízkosti Pentagonu

Neporiadok, užívanie drog na verejnosti, pohodené injekčne striekačky či nedostatočné verejné osvetlenie. Aj to sú veci, ktoré trápia ľudí žijúcich v okolí neslávneho obytného domu Pentagon v bratislavskej Vrakuni.

Ilustračný obrázok k článku "Najväčším problémom sú pohodené injekčné striekačky," tvrdia obyvatelia žijúci v blízkosti Pentagonu
Zdroj: Dnes24.sk

S týmto problémami sa zdôverili aktivistom z občianskeho združenia (OZ) Odyseus, ktorí sa v utorok 27. októbra pýtali ľudí na Stavbárskej ulici, ako sa dá zlepšiť situácia v tejto časti hlavného mesta.

Podľa predsedníčky OZ Odyseus Ivety Chovancovej by sa tieto problémy dali riešiť, ale doterajšie opatrenia ako kamery či privolanie polície nemali vo všetkých prípadoch želaný efekt. „Ľudia vnímajú rozporuplne aj zriadenie policajnej stanice. Vkladajú do toho veľa nádejí, ale sú aj skeptickí, lebo doteraz sa polícii situáciu nepodarilo vyriešiť,“ skonštatovala.

Problémom sú injekčné striekačky

Občianski aktivisti chcú problémy, na ktoré ich upozornili obyvatelia, predstaviť mestskej časti Vrakuňa. „Taktiež chceme od nej získať stanovisko, ako by mohla prispieť k ich riešeniu,“ podotkla Chovancová. Podľa jej slov by pomohlo, keby sa podarilo spojiť s majiteľom pozemkov v okolí Pentagonu. Ako tvrdí, doteraz sa to nepodarilo a na realizovanie niektorých nápadov je potrebný práve jeho súhlas.

Prioritou pre OZ Odyseus je momentálne získať dostatočné zdroje na to, aby mohlo posilniť svoje služby v okolí Pentagonu a prispieť tak k ešte väčšiemu zachyteniu použitých injekčných striekačiek.

Prečítajte si tiež: Pri Pentagone vo Vrakuni možno klesne drogová kriminalita. Kompetentní tam plánujú zriadiť policajné oddelenie

Členovia tohto občianskeho združenia sa pohybujú v tejto lokalite už od roku 2001. Ročne, aj vďaka spolupráci s ľuďmi, ktorí injekčne užívajú drogy, tu vyzbierajú a bezpečne zlikvidujú zhruba 30.000 použitých injekčných striekačiek. OZ Odyseus od roku 1997 pôsobí v oblasti terénnej sociálnej práce, a to najmä s ľuďmi, ktorí injekčne užívajú drogy, alebo pracujú v sex-biznise.

Nové policajné oddelenie

Mestská časť Vrakuňa je ochotná ponúknuť ministerstvu vnútra za symbolickú cenu alebo aj zadarmo budovu bývalého kultúrneho strediska pri Pentagone, a to za účelom zriadenia policajného oddelenia. Podľa rezortu vnútra však všetko bude záležať od finančných možností, keďže budova je už dlhší čas nevyužívaná. Vrakunská samospráva chce dosiahnuť väčšiu čistotu a bezpečnosť v tejto lokalite aj zriadením dobrovoľných občianskych hliadok.

Prečítajte si tiež: Aktivisti budú zbierať podnety na zlepšenie situácie v Pentagone

Polícia tvrdí, že situáciou v Pentagone sa zaoberá už niekoľko rokov a naďalej tomuto objektu, ako aj priľahlým uliciam bude venovať zvýšenú pozornosť. Z hľadiska dlhodobej štatistiky však hovorí o miernom poklese trestnej činnosti. Zároveň upozorňuje, že občania nemajú vždy ochotu oznamovať protiprávne konania, ktorých sú očitými svedkami, pretože nechcú svedčiť proti neprispôsobivým osobám.

ilustračná foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM